Deel dit artikel
-

PostNL gaat weer pakketten vervoeren via het spoor

Na 25 jaar gaat PostNL weer pakketten en brieven vervoeren via het spoor. Er wordt gestart met een wekelijkse trailer op het traject naar Oslo.

Met deze route van Coevorden naar Oslo per spoor bespaart PostNL per jaar naar eigen zeggen 70 procent CO2-uitstoot op deze route. Dat is 30 ton CO2.

In 1997 reed er voor het laatst een posttrein door Nederland. Het spoor werd in die tijd steeds minder populair, omdat vrachtwagens goedkoper waren en je er makkelijker mee bij de distributiecentra en sorteercentra aan de rand van de stad kon komen. Anno 2022 is het vervoer per spoor nog steeds duurder en ingewikkelder.

In 2021 heeft PostNL het gebruik van alternatieve brandstoffen voor het transport opgeschaald naar 35 procent (van 8 procent in 2020). In 2030 is dat 90 procent. Op dit moment worden er al rond de 1300 elektrische voertuigen, groot en klein, bij de bezorging ingezet. Dit aantal zal de komende jaren fors groeien. Mede hierdoor heeft PostNL de CO2-efficiëntie in gram per kilometer in 2021 met 18 procent verbeterd ten opzichte van 2020.

 

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond