Deel dit artikel
-

PostNL houdt Yourzine en SearchResult op afstand na overname

“We willen jullie eigenlijk zo min mogelijk zien in Den Haag”, zei CEO Herna Verhagen van PostNL tegen de directeuren van Yourzine en Searchresult. De door PostNL overgenomen internetbedrijven, Cendris Inzicht & Campagnes (I&C) en Marvia, worden op afstand gehouden voor optimale autonome groei.

“Ze kopen bedrijven met ondernemers aan het roer en kiezen er bewust voor ons ons werk te laten doen”, zegt Michiel van Riemsdijk van Yourzine. Delcliseur: “Autonomie was een randvoorwaarde voor ons.” Begin vorige week werd bekend dat zijn bedrijf Searchresult en Yourzine, een zusterbedrijf uit Digital United, worden gekocht door PostNL. Eigenlijk is het een reverse takeover waarbij Cendris I&C en Marvia onderdeel worden van de Bossche bedrijven.

“PostNL kocht het softwarebedrijf Marvia vier jaar geleden waar Menno Worst directeur van is. Afgelopen jaren werkte hij aan de digitale strategie van het post- en pakketbedrijf. “We hadden een longlist met potentiële overnamekandidaten met 40 à 45 bedrijven. Deze twee stonden bovenaan onze shortlist. Toen we in contact kwamen, klikte het direct.”

Geen van de beide bedrijven stond in de etalage. Ook Cendris I&C en Marvia claimen dat ze hun beste jaar ooit draaien. Worst: “De kern van de strategie is: door verticaal mee te bewegen in de communicatie-keten van onze klanten blijven we relevant en hebben we een nog breder gesprek. Data vormt daarbij ons gemeenschappelijk uitgangspunt.

De bedrijven Yourzine, Searchresult, Cendris I&C en Marvia verdwijnen niet per 1 januari, de datum waarop de samenvoeging plaatsvindt. En ze blijven werken zoals ze dat nu doen. Het grootste werk vindt voorlopig achter de schermen plaats. Werkgroepen van de bedrijven gaan actief meedenken om vorm te geven aan het nieuwe bedrijf. Worst: “De stip op de horizon staat nu. We hebben iedereen nodig om de weg daar naartoe in te vullen, bijvoorbeeld door onze proposities in te vullen en maximale synergie te zoeken.”

De takenverdeling in het nieuwe bedrijf is ruwweg als volgt. Van Riemsdijk en Delcliseur blijven respectievelijk Yourzine en SearchResult leiden. Daarnaast zullen Gert-Jan Delcliseur en Michiel van Riemsdijk samen met Menno Worst van PostNL, de directie van het nieuwe bedrijf vormen. Een managementteam moet nog worden aangesteld, een nieuwe naam nog verzonnen.

Over het overnamebedrag doen de partijen geen uitspraken. Over de gezamenlijke omzet evenmin. Bij het ‘fusiebedrijf’ werkt circa 200 man. De investeringen in groei richten zich voornamelijk op data-expertise en algemene marketing automatisering. Delcliseur: “Mogelijk ook in mobiel. Programmatic doen we al full stack. Je ziet dat we vanuit Searchresult sterk opschuiven richting mediabureau. Creatie wordt ook technischer. Dat kun je niet meer alleen door een reclamebureau laten doen.”

Het nieuwe bedrijf streeft ernaar marktleider op het gebied van datagedreven marketing te worden in de Benelux. Dat betekent niet dat de internationale ambities van de acquisities, Yourzine groeit sterk in Engeland, worden teruggeschroefd. Van Riemsdijk: “We hebben groen licht voor de roadmap tot en voorbij 2020. Internationaal hoort daarbij, simpelweg omdat we onze klanten op dat pad volgen.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond