Deel dit artikel
-

Priceline koopt Bookings voor 110 miljoen euro

Bookings, het Nederlandse bedrijf voor hotelboekingen via internet, komt voor 110 miljoen euro in handen van het Amerikaanse Priceline.com. Het overnamebedrag wordt geheel in contanten voldaan.

Bookings ging in 1996 van start, het bedrijf werd opgericht door Geert-Jan Bruinsma. Vanuit Amsterdam groeide het bedrijf de afgelopen jaren door naar aanwezigheid in meerdere landen. Er zijn lokale sites in negen landen en kantoren in onder meer Barcelona, Parijs en Pisa. Bij het bedrijf werken 130 mensen.

In het jaar eindigend op 30 juni van dit jaar werd er via de sites van Bookings voor 225 miljoen dollar aan hotelboekingen gedaan, meer dan een verdubbeling in vergelijking met het voorgaande jaar. De netto-omzet van Bookings zal over dezelfde periode naar verwachting 25 miljoen dollar bedragen, zo meldt het bedrijf.

Priceline.com heeft een roerige geschiedenis achter de rug. Het bedrijf werd groot met een model waarbij klanten zelf mochten aangeven welke prijs ze voor een vliegticket wilden betalen. Het ging eind jaren negentig naar de beurs, waar het op een gegeven moment een beurswaarde had van 30 miljard dollar. Daarna duikelde het bedrijf diep. In 2000 dreigde het zelfs ten onder te gaan.

Twee investeerders uit Hong Kong – Hutchison Whampoa en de magnaat Cheung Kong – redden Priceline in januari 2001 van de ondergang. Ze investeerden vijftig miljoen dollar. De eigenaar van Hutchison kocht in juni voor nog eens 109 miljoen dollar aan aandelen. In augustus was het resultaat te zien van de inspanningen, voor het eerst sinds de oprichting noteerde Priceline een nettowinst.

In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg de omzet aan boekingen via Priceline 507 miljoen dollar, een toename van zo’n 40 procent. De netto-omzet bedroeg (op GAAP-basis) 57,7 miljoen dollar, een toename van 33 procent. De nettowinst was 4,1 miljoen dollar.

Priceline, dat nu onder meer ook autoverhuur en boekingen voor cruises aanbiedt,  zoekt de laatste tijd uitbreiding in Europa. Vorig jaar kocht het al de Britse site voor boekingen Active Hotels. Bookings en Active Hotels zijn goed voor boekingen in 18 duizend hotels, de combinatie van beide bedrijven binnen Priceline zorgt voor een Europees marktleider, aldus Priceline.

 

Deel dit bericht

5 Reacties

Randolf

110 miljoen lijkt geen hoge prijs.  Met 130 man in dienst kan het kosten niveau nooit boven de 10 miljoen liggen waardoor een winst van 15 miljoen als conclusie overblijft en daarmee een muliplier van onder de tien. Goed gedaan Priceline!

Johan

Het gaat hier niet om een consultancy bedrijf waarbij personeelkosten de belangrijkste kostenpost is. De kosten voor het trekken van bezoekers naar dit soort web sites zijn de laatste jaren gestegen. 'Vroeger' kon je met een beetje SEO bijna gratis bezoekers trekken. Tegenwoordig betaal je veel bij Google (Adwords) en een link op Startpagina.

Gijs

Randolf begrijpt weinig van internet en zeker van de verkoop van reizen. Van de netto omzet moeten ook nog de kosten worden afgetrokken die betaald moeten worden aan affiliates. Verreweg het grootste deel van de omzet van Bookings wordt aangebracht via affiliates. Trekt nog maar minimaal 5 miljoen ervanaf, blijft een winst van 10 miljoen over. Goed gedaan Bookings

Koos van der Weijde

Goed gedaan Gert-Jan! 1996 starten aan de Eekholt in een kamertje van 19m2 en nu zo'n mooi bedrijf en deze topdeal. Deze man neemt zijn petje diep voor je af!

Bert de Vries

Lees net op de Bizz dat we weer een nieuwe Internetmiljonair hebben! Goed gedaan mensen van Bookings!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond