Deel dit artikel
-

Principe akkoord over Europese variant DigiD

Europa heeft de regels voor een Europese digitale identiteit en portefeuille gepubliceerd. Feitelijk gaat het om een Europese versie van DigiD of het Belgische eID.

Sinds vorige week is er een inhoudelijk akkoord binnen Europa tussen de Commissie, de Raad en het Parlement. Daarover moet nog worden gestemd in de eerste kwartaal van 2024 In de tweede helft van 2024 wordt de digitale portefeuille formeel opgenomen binnen de EU.

Dan zal het vermoedelijk nog wel tot 2026 duren voordat burgers er iets van gaan merken.

‘Met de European Digital Identity Wallet hebben alle Europese burgers een veilige e-identiteit voor hun hele leven’, tweette Eurocommissaris Thierry Breton vorige week.

De voorgestelde standaarden moet leiden tot tijdswinst en minder papierwerk, bijvoorbeeld bij controles op de luchthaven of het huren van auto’s of het openen van een bankrekening. Ook kunnen burgers makkelijker aantonen dat zij bepaalde opleidingen hebben gevolgd.

Experts trekken intussen aan de alarmbel over de eIDAS regelgeving. In een open brief waarschuwen 335 wetenschappers uit 32 landen en enkele organisaties, waaronder de Electronic Frontier Foundations (EFF) dat de wettekst zaken bevat die onze privacy en online veiligheid aantasten.

De tekst geeft overheden de mogelijkheid om zelf certificaten (cryptografische sleutels) uit te reiken, die ook alleen maar met toestemming van die overheid kunnen worden ingetrokken. Dat overheden zelf certificaten uitgeven zet de deur open voor misbruik en controle op internetverkeer.

Het gebruik van een eIDAS is niet verplicht, net als DigiID. Het is wel zo dat steeds meer overheidsorganisaties DigiD gebruiken voor de toegang tot hun online dienstverlening.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond