Deel dit artikel
-

Privacywaakhond: 11.000 klachten, 21.000 datalekken

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in 2018 11.413 klachten ontvangen na invoering van de nieuwe privacywet. Met die nieuwe wet hangt ook het aantal ontvangen klanten over datalekken samen: 20.881.

Het jaarverslag van de privacywaakhond laat zien dat privacy zowel burgers als bedrijven en overheden bezighoudt. In een jaar tijd verwerkte de toezichthouder in Den Haag duizenden en duizenden meldingen en klachten. Er werden zestien onderzoeken gestart en er vinden 1.018 interventies plaats. Een lichtere vorm van onderzoek die de klager sneller een reactie geeft.

Ondanks de stortvloed aan werk en een nieuwe wet die streng gehandhaafd zou worden, is er tot op heden precies één boete uitgedeeld. Zes ton aan Uber voor het te laat melden van een datalek. Gezien het aantal ontvangen lekker zal dat als voorbeeld hebben moeten dienen.

Ook de financiële verantwoording van de AP laat zien dat het er druk is. Het budget werd met 25 procent overschreden, mede door het moeten inhuren van externe ondersteuning. Het verslag laat ook zien dat voorzitter Aleid Wolfsen zijn team in dat jaar serieus opschaalde, met de helft tot nu 167 man. Liever had hij nu al 275 man in dienst gehad, vertelt hij tegen het FD.

Foto: ev op Unsplash

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond