Deel dit artikel
-

Privacyzaken mobiele apps voor 2014 aan banden

Internetbedrijven en applicatie-ontwikkelaars moeten vermoedelijk binnen twee jaar expliciet toestemming gaan vragen om iemands locatiegegevens te gebruiken voor hun dienstverlening. Europa ziet locatie-informatie als een persoonsgegeven en scherpt de regels aan.

Dat vloeit voort uit een advies dat de Europese privacywaakhonden van de zogeheten Artikel 29 Werkgroep publiceren (PDF). De groep, waar het Nederlandse College Bescherming Persoonsgegevens deel van uitmaakt, stuurt zijn advies naar de Europese Commmissie. Die verwerkt het naar verwachting voor het einde van het jaar in een nieuwe versie van de Data Protection-richtlijn.

Lidstaten krijgen doorgaans 18 maanden de tijd om een richtlijn om te zetten in nationale wetgeving. Alhoewel bedrijven als Apple en Google niet uit Europa komen moeten ze wel voldoen aan de lokale regels om Europeanen met hun diensten te benaderen. Facebook lapt dit aan zijn laars. Google-topman Eric Schmidt zegt privacyzorgen juist erg serieus te nemen.

Internetbedrijven en applicatie-ontwikkelaars mogen enkel iemands locatie als input voor hun diensten gebruiken als iemand expliciet ‘ja’ heeft gezegd. Het gaat daarbij niet enkel om zaken als Maps en Navigatie maar ook adviesdiensten die iemand wijzen op mogelijk interessante bestemmingen in de omgeving (à la Foursquare), augmented reality, het volgen van anderen op een landkaart en locatiegebaseerde reclame.

In het geval van kinderen met mobiel internet op hun telefoon of tablet gaan, als het advies wordt overgenomen, nog scherpere regels gelden. De dienstenleverancier moet expliciet toestemming van de ouders krijgen alvorens hij een mobiel kind mag benaderen met locatiegebaseerde diensten.

Er zal ook een onderscheid worden gemaakt tussen eenmalige toestemming en doorlopende toestemming om iemands locatie-informatie te gebruiken. Wanneer iemand ‘permanente toestemming’ heeft gegeven maar een jaar de dienst niet heeft gebruikt, dan moet de leverancier opnieuw om opt-in vragen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond