Deel dit artikel
-

Privébibliotheek Charles Darwin online toegankelijk

De persoonlijke bibliotheek van de beroemde bioloog Charles Darwin is online gezet ter gelegenheid van de 215de geboortedag van de grondlegger van de evolutietheorie.

De catalogus van Darwin Online bevat informatie over ruim dertienduizend boeken, tijdschriften, pamfletten en andere documenten, maar ook reisverslagen en werken over filosofie, religie en kunst. Feitelijk gaat het om 9300 verwijzingen naar gratis online beschikbare kopieën van de bibliotheek.

Toen Darwin nog leefde, bewaarde hij nauwgezette gegevens van zijn bibliotheek, waaronder een handgeschreven “Catalogue of the Library of Charles Darwin” van 426 pagina’s, samengesteld in 1875. Aanvankelijk nadat Darwin was overleden, werd zijn bibliotheek bewaard en vastgelegd. Maar na verloop van tijd ging veel van de inhoud verloren of kwam ergens anders terecht.

Twee hoofdcollecties met 1.480 boeken werden bewaard aan de Universiteit van Cambridge en Down House, Darwins ouderlijk huis in Downe, Engeland, dat open blijft voor het publiek. Maar de collecties omvatten slechts naar schatting 15 procent van de oorspronkelijke bibliotheek.

Drijvende kracht achter het digitaliseringsproject is de Britse wetenschapshistoricus John van Wyhe, die er achttien jaar aan werkte.

Op Darwin Online zijn ook verschillende gedigitaliseerde pagina’s uit het originele manuscript van On the Origin of Species te vinden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond