Deel dit artikel
-

Proef met navigatie om verkeer rondom Amsterdam beter door te laten rijden

Be-Mobile (Flitsmeister), TomTom en BrandMKRS (Livecrowd Mobility) starten een proef om verkeer rondom Amsterdam beter door te laten rijden. Bij dreigende files krijgen automobilisten via het navigatiesysteem tijdig een alternatieve route aangeboden. Het verkeer wordt dan beter gespreid over het totale wegennet waardoor er minder files ontstaan.

Navigatie-adviezen worden nu grotendeels gebaseerd op het vermijden van files die er al staan. In deze proef wordt vooruitgekeken om proactief routeadvies te geven. Daarvoor moet er door de wegbeheerders en marktpartijen nauw worden samengewerkt. Zij delen hun beschikbare informatie en voegen deze samen om zo een volledig en accuraat beeld van de actuele verkeerssituatie te krijgen.

De real-time verkeersinformatie wordt gecombineerd met data uit het verleden, om de kans op file in de komende 15 tot 30 minuten te berekenen. Zodra er kans op file uit de analyse komt, krijgen testgebruikers via hun navigatie proactief een alternatieve route voorgesteld.

Weggebruikers die regelmatig in de Amsterdamse regio rijden, kunnen zich aanmelden als testgebruiker via socrates2.org/amsterdam. Na registratie ontvangen zij een instructie van de navigatie dienstverlener wat zij moeten doen of installeren op hun telefoon om de nieuwe dienst te kunnen testen. Testgebruikers ontvangen een aantal korte enquêtes waarin gevraagd naar hun ervaringen met de verbeterde navigatiediensten. De proef loopt tot de zomer van 2020.

De proef is onderdeel van het Europese project SOCRATES2.0, waarbij ook proeven plaatsvinden in Antwerpen, Kopenhagen en München.

De proef in Amsterdam wordt naast de eerder genoemde bedrijven uitgevoerd door Technolution, MAPtm, HERE en BMW Group, in samenwerking met de wegbeheerders in het samenwerkingsverband Praktijkproef Amsterdam (Rijkswaterstaat, provincie Noord-Holland, gemeente Amsterdam, Vervoerregio Amsterdam en Nationale Databank Wegverkeersgegevens).

Deel dit bericht

1 Reactie

Kamonu

Real-time verkeersinformatie wordt gecombineerd met data uit het verleden: niet erg revolutionair: dat doet de Waze app al jaren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond