Deel dit artikel
-

Provincie Noord-Holland maakt algoritmes openbaar

De provincie Noord-Holland wil de algoritmes die zij gebruikt openbaar gaan maken. Ook wil zij meer 3D-visualisaties gaan inzetten, zoals in participatietrajecten. Dat staat in de datastrategie 2021-2023.

De provincie zet al langer sterk in op data en datatechnologie, met een accent op kunstmatige intelligentie. Zowel binnen als buiten natuurgebieden wordt de biodiversiteit gemonitored. Lessen uit experimenten met bijvoorbeeld natuurvriendelijke oevers zijn al in een aantal projecten toegepast.

De provincie vindt het belangrijk dat inwoners en bedrijven niet verrast worden door uitkomsten van geautomatiseerde besluitvorming: het moet duidelijk zijn welke algoritmen wij gebruiken en welke keuzes hierin zijn gemaakt. Een algoritmeregister moet hier inzicht in geven.

Om data inzichtelijk te maken wordt een open data-register ingericht, waarin iedereen kan zien over welke open data de provincie beschikt. Bovendien laat dit register zien waar deze data wordt aangeboden.

EEthische vraagstukken rond data toetst men aan bij de waarden van Tada, een coalitie van bedrijven, overheden, organisaties en inwoners.

Deel dit bericht

2 Reacties

Piet-Hein

leuke foto erbij, in Noord-Holland loopt nl iedereen in een (Brabantse) boerenkiel 😂

Leonard Wolters

Hi Piet-Hein,

Dit soort foto’s worden allemaal automatisch geplaatst dmv een algorithme. Binnenkort weten we precies hoe dat werkt 😉

Leonard

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond