Deel dit artikel
-

Provincie Noord-Holland stelt eerste datacenterstrategie op

Noord-Holland wil het meest duurzame en innovatieve datacenterknooppunt van Europa worden en stelt daarom hoge eisen aan de komst van nieuwe datacenters. De provincie heeft een concept-datacenterstrategie gepresenteerd die in januari wordt behandeld.

In de datacenterstrategie (pdf) zet de provincie in op een balans tussen de stevige basis voor groeiende digitale economie, geclusterde groei met oog voor het landschap en het behalen van de koploperspositie in duurzaamheid en innovatie.

De strategie is er gekomen na de onrust over datacenters in Hollands Kroon: de gemeente heeft goedgekeurd dat er een derde komt, ondanks bezwaren van zowel de omgeving als de provincie.

De strategie verplicht de gemeenten, waar datacenters zich nog kunnen vestigen, met de provincie afspraken te maken over de manier waarop de datacenters worden ingepast in het landschap en het gebruik van energie, water en het benutten van restwarmte.

De gemeenten Haarlem en Diemen laten weten geen extra datacenters meer te willen. De gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon willen die mogelijkheid wel openhouden. Wel vraagt de provincie deze gemeenten om de omgeving goed te betrekken bij hun plannen in een participatietraject. Om het gebruik van restwarmte van de datacenters te stimuleren wordt een warmteregisseur aangesteld.

De landelijke politiek wil voortaan ook een flinke vinger in de pap krijgen bij het verlenen van vergunningen voor de bouw van datacenters. Dat is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Hyperscale datacentra leggen een onevenredig groot beslag op de beschikbare duurzame energie in verhouding tot de maatschappelijke of economische meerwaarde. ‘Daarom scherpen we de landelijke regie en de toelatingscriteria bij de vergunningverlening hiervoor aan’.

Er lopen zeker nog zo’n 20 tot 25 projecten voor de vestiging en uitbreiding van nieuwe datacenters in Nederland, zo zegt staatssecretaris Dilan Yesilgöz in antwoorden op Kamervragen. De datacenterprojecten lopen in elk geval in Noord-Holland, Flevoland en Groningen.

Vorige week nog stemde de gemeenteraad van Zeewolde voor de komst van een datacenter van Facebook (Meta).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond