Deel dit artikel
-

Provincie Zuid Holland onder geïntensiveerd toezicht Autoriteit Persoonsgegevens

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt de provincie Zuid-Holland onder toezicht. Dat betekent dat de provincie concrete afspraken gaat maken met de AP over hoe de provincie zorgvuldiger om gaat met persoonsgegevens en daarover geregeld moet rapporteren.

De AP heeft zorgen over de bescherming van persoonsgegevens binnen de provincie en wil dat de provincie sneller actie gaat ondernemen op signalen die eerder zijn afgegeven over de vertrouwelijkheid van persoonsgegevens die we binnen de provincie verwerken en opslaan.

Concrete aanleiding vormt onder meer de melding van een datalek op 8 september 2023. Het datalek waar vorig jaar melding van is gemaakt betrof persoonsgegevens in een intern systeem dat de provincie gebruikt voor archivering, opslag van en intern samenwerken aan documenten. De teams Privacy en Informatieveiligheid kwamen in het systeem persoonsgegevens tegen die voor te veel medewerkers van de provincie toegankelijk waren. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat nog meer persoonsgegevens toegankelijk zijn geweest voor medewerkers die voor de uitoefening van hun functie geen toegang nodig hadden tot deze gegevens.

De betrokken persoonsgegevens zijn per definitie alleen toegankelijk voor medewerkers van de provincie. Het is daarom niet aannemelijk dat andere personen dan (oud-)medewerkers de persoonsgegevens hebben ingezien.

De provincie verwacht dat het datalek weinig tot geen gevolgen heeft voor burgers en bedrijven van de Provincie Zuid-Holland. Het datalek heeft plaatsgevonden in een intern systeem.

Direct na melding van het datalek is er actie ondernomen, waaronder het identificeren en isoleren van documenten, het afsluiten van bepaalde mappen en het opnieuw instellen van bepaalde autorisaties.

De provincie herkent zich in de brief van de AP dat het omgaan met informatie die de provincie is toevertrouwd essentieel is. Al vóór deze melding heeft de provincie 23 miljoen euro uitgetrokken voor de groei en transitie van de provinciale informatiehuishouding.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond