Deel dit artikel
-

PSV breekt met malafide internetbelegger

PSV breekt alsnog met zijn sponsor Investous na meerdere aangiften tegen deze malafide belegger. Het bedrijf zet affiliates in die met misleidende advertenties op Facebook nietsvermoedende consumenten lokken. De voetbalclub, die het contract eerst nog had willen uitzitten, spreekt nu van reputatieschade.

Een opeenstapeling van nare feiten in de voorbije maanden is de oorzaak van het besluit, schrijft de voetbalclub op haar site. PSV heeft ‘geconcludeerd dat de reputatie van de club is geschaad en dat is een ontbindende voorwaarde in het contract.’

Een gedupeerde vrouw (68) die aangifte deed, zag acht ton verdampen. Ze was afgegaan op nepadvertenties waarin Marco Borsato vertelde hoe hij rijk was geworden met bitcoins. Uiteindelijk bleek Investous niet in bitcoins te handelen, maar in zogeheten CFD’s, waarbij gespeculeerd wordt op het dalen of stijgen van de koersen van vreemde valuta. Nadat klanten met fake-advertenties zijn aangebracht, worden ze onder druk gezet om steeds meer te investeren, zelfs bij grote verliezen.

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, zegt in het Eindhovens Dagblad dat de voetbalclub had kunnen voorzien dat de samenwerking met Investous voor negatieve publiciteit zou gaan zorgen gelet op de risico’s die samenhangen met CFD’s.

PSV heeft bij het afsluiten van het contract met Investous naar eigen zeggen het gebruikelijke protocol doorlopen en ‘niets wees erop dat er sprake was van een dubieuze handelswijze’. Ook bij het aankondigen van het sponsorship kwamen er geen negatieve reacties naar boven. Enkele maanden later ontving PSV een aantal individuele klachten over de manier van werken van Investous. Die mensen zijn onder begeleiding van PSV doorgestuurd naar de afdeling klachten van Investous. De juridische afdeling van PSV heeft Investous meerdere malen via aangetekende brieven gesommeerd de klachten serieus te nemen en af te handelen. PSV is er inmiddels ‘niet voldoende zeker van dat de mogelijk gedupeerden op de juiste manier tegemoet worden getreden’.

PSV heeft nooit gecommuniceerd hoe groot het sponsorbedrag was, wel dat het contract voor meerdere jaren gold.

Jort Kelder, wiens naam en foto regelmatig zijn gebruikt in nepadvertenties, heeft een stichting opgericht om de bitcoinoplichters juridisch aan te pakken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond