Deel dit artikel
-

‘Publieke omroep moet structureel investeren in online’

De publieke omroep moet structureel investeren in onlineactiviteiten. Dat stelt het Adviescollege Publieke Omroep, dat in opdracht van het kabinet de toekomst van de publieke omroep heeft onderzocht.

Omdat het mediagebruik steeds meer via onlinekanalen gaat, nemen ook de mogelijkheden voor interactiviteit toe en zullen omroeporganisaties interactiever moeten gaan werken en als interactieve platforms in contact staan met hun publiek, schrijft het college in haar advies (pdf).

De transitie naar de online-omgevingen vraagt niet alleen grote investeringen, maar ook een nieuwe manier van denken over de inkomsten van de publieke omroep. De publieke omroep zou gebaat zijn bij de mogelijkheid om reclame op de aanbodkanalen mogelijk te maken of te houden, of die nu lineair zijn of online.

De ontwikkelingen rondom digitale televisie dreigen de lineaire kanalen irrelevant te maken. Wetgeving zou de publieke omroep onafhankelijk moeten maken van de distributeurs voor een prominente plek van de publieke digitale kanalen in hun aanbod.

Er zou ook ruimte moeten worden geboden om onder voorwaarden beeld- en geluidsfragmenten te delen via online-distributiekanalen die niet ‘van de NPO’ zijn. Dit mag echter niet ten koste gaan van de ontwikkeling van één gezamenlijk sterk publiek content- en streamingplatform.

Het aantal ledenomroepen moet volgens het college omlaag naar maximaal zes, waar dat er nu nog negen zijn. Deze omroepen zullen als ‘dragende’ omroepen opereren. De rest worden ‘redactie-omroepen’ die onder die dragende omroepen zullen vallen.

Het huidige vereiste minimaal aantal betalende leden per omroep (150.000) blijft gehandhaafd om versnippering van het bestel te voorkomen.

Met de huidige ledenaantallen van de publieke omroepen zouden AVROTROS, BNNVARA, KRO-NCRV, Omroep MAX-WNL, de EO en VPRO-HUMAN kunnen worden aangemerkt als ‘dragende’ omroepen.

Foto VARA/Tom Cornelissen

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond