Deel dit artikel
-

Pulitzer-prijs voor het eerst naar een website

De hoofdredactie van de St. Petersburg Times heeft een primeur. Haar politieke website PolitiFact.com wint als eerste website in de geschiedenis de hoogste Amerikaanse journalistieke prijs, een Pulitzer.

De website PolitiFact.com noteert beloftes van politici en houdt gedurende hun termijnen in de gaten of ze die beloftes al dan niet nakomen. De die data verschijnen online en vormen later de basis voor reportages in de papieren krant.

Die werkwijze is gisterenavond beloond met de hoogste journalistieke prijs die in de VS wordt uitgedeeld. De hoofdredacteur van de St. Petersburg Times, eigenaar van de site, reageert: “dit bewijst dat het web niet de doodstraf is voor kranten”.

De krant won de prijs, de eer en 10.000 dollar, in de rubriek National Reporting voor zijn activiteiten rondom de presidentsverkiezingen, onder meer met de Obameter. Tijdens de verkiezingen werkten 5 man voltijds aan de site; beloftes vinden en controleren op naleving.

Sinds de lancering van de site noteerde PolitiFact.com 865 beloftes waarvan minder de helft, 43 procent, uiteindelijk werd nageleefd.

Er werden gisteren 21 prijzen uitgereikt.

Foto: medapt (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond