Deel dit artikel
-

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks werken aan uitrol van een Quantum-testbed

QuTech, Eurofiber en Juniper Networks hebben een zogeheten Quantum-testbed gelanceerd om meerdere datacenters in Nederland met elkaar te verbinden. Naast andere vormen van toegepaste quantumcryptografie biedt dit testbed een omgeving waarin deelnemende partners beveiligde communicatie onderzoeken op basis van de fundamentele wetten van de quantum fysica.

Door de toenemende cybercriminaliteit, gevoed door de komst van quantumcomputers, neemt de bezorgdheid toe over de potentiële dreiging voor gegevens die met conventionele cryptografische methoden zijn beveiligd. Quantum-sleuteldistributie (Quantum Key Distribution, QKD) is een technologie waarbij een encryptiesleutel wordt uitgegeven door gebruik te maken van quantumeffecten op zo’n manier dat de gegevens beter beveiligd zijn tegen afluisteraanvallen.

QuTech – een samenwerking tussen TU Delft en TNO – ontwikkelde de specifieke MDI-QKD-technologie waarop het testbed is gebaseerd. MDI-QKD (measurement device-independent quantum key distribution), een technologie voor meetapparaat-onafhankelijke quantum-sleuteldistributie, biedt een scala aan voordelen op het gebied van beveiliging en kostenefficiëntie voor het uitbouwen van grotere netwerken, in vergelijking met bestaande point-to-point QKD.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond