Deel dit artikel
-

Raad van State: ‘loot boxes’ in computerspel FIFA22 zijn geen kansspel

De Kansspelautoriteit had de uitgever van het computerspel FIFA22 in 2019 geen dwangsom mogen opleggen. De zogenoemde packs of ‘loot boxes’ waarmee in FIFA22 virtuele voetballers op een virtuele transfermarkt kunnen worden verhandeld, zijn geen kansspel waarvoor een vergunning nodig was. De uitgever heeft de wet niet overtreden.

Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag. Hiermee komt de hoogste bestuursrechter tot een andere uitspraak dan de rechtbank Den Haag die in oktober 2020 oordeelde dat de uitgever wel een kansspel aanbood terwijl hij daarvoor geen vergunning had.

FIFA is een videospel dat voetbalcompetities nabootst. De meest recente editie, FIFA22, is op 1 oktober 2021 op de markt verschenen. Binnen FIFA bestaan verschillende manieren om het spel te spelen. De meest populaire speelmodus is de FIFA Ultimate Team-modus (FUT-modus). Dit is een online modus, waarin FIFA-spelers hun eigen team van voetballers kunnen samenstellen en virtuele voetbalwedstrijden kunnen spelen.

Onder meer een speler een pack, een digitaal pakketje, verwerven, waarvan de precieze inhoud niet vooraf bekend is en dat virtuele voetballers of andere in-game items bevat. De inhoud van de packs of ‘loot boxes’ kan worden verhandeld op de virtuele transfermarkt.

Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak is het verkrijgen en het openen van de packs geen opzichzelfstaand spel. Ze maken onderdeel uit van een behendigheidsspel en voegen een kanselement toe aan het spel. Gamers gebruiken de inhoud van de packs om teams samen te stellen, wedstrijden te spelen en ingame opdrachten te voldoen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond