Deel dit artikel
-

Rabobank lanceert betaalapp

De Rabobank introduceerde vandaag de Rabo Wallet voor haar klanten in Leiden. Een app die betalen met een mobiele telefoon mogelijk maakt. De Rabobank zegt daarmee de eerste Nederlandse bank te zijn die een dergelijke oplossing biedt.

Volgens Jeroen Verrijdt, directeur Betalen en Sparen bij de Rabobank, willen klanten steeds meer toepassingen op hun mobiele telefoon. ‘Mobiel bankieren is de afgelopen jaren al enorm populair geworden en betalen met de mobiel is daarop een logisch vervolg.’

Mobiel betalen werkt hetzelfde als contactloos betalen met de pas; de klant houdt de telefoon tegen de betaalautomaat, waarna het verschuldigde bedrag direct van de bankrekening wordt afgeschreven. Indien de klant het wenst, is het niet nodig een pincode in te toetsen voor aankopen onder de 25 euro. Komt het totaal aan betalingen zonder pincode boven de 50 euro, dan wordt automatisch een pincode gevraagd.

Betalen is niet de enige functionaliteit binnen de Rabo Wallet. Klanten kunnen klantenkaarten of lidmaatschapskaarten inscannen en ook is het actuele saldo te zien. Op termijn komen daar meer toepassingen bij. Het is een product in ontwikkeling waarop volgens Rabo verdere innovatie volop mogelijk is, zoals de mogelijkheid om parkeergeld te betalen vanuit de app.

In eerste instantie is de Rabo Wallet alleen geschikt voor twee toestellen van Samsung (Samsung Galaxy S4 en Samsung Note 3); de Rabobank verwacht later voor meer toestellen een app beschikbaar te hebben.

De Rabobank realiseert zich dat niet alle klanten direct gebruik kunnen maken van de Rabo Wallet, zegt Verrijdt: “Toch brengen we de digitale portemonnee nu op de markt, omdat we ervan overtuigd zijn dat mobiel betalen de toekomst is.”

Rabo verwacht dat eind dit jaar ongeveer 100.000 klanten gebruik zullen maken van de betaalpas. Zicht op een iOS app is er nog niet. “Apple heeft geen open systeem”, zegt Verrijdt op vragen van Emerce. “Samsung wel, daar kunnen we een stukje van de data veilig op het toestel opslaan.”

Consumenten
* Een geschikt toestel (Samsung Galaxy S4 of Samsung Note 3) met een Nederlandse licentie
* Een Rabobank-rekening met Wereldpas of Studentenpas
* Klant kan zelf klantkaarten en voordeelkaarten laden.
* Klant kan binnen de app aanbiedingen inzien op basis van locatievoorzieningen. De
aanbiedingen zijn niet gepersonaliseerd en worden niet gepusht. Klant bepaalt zelf of
hij aanbiedingen wil inzien.
* Telefoon kan wereldwijd voor betalen worden gebruikt bij terminals die geschikt zijn
voor contactloos betalen. In Nederland zijn dat er inmiddels 66.000. Dit aantal groeit dagelijks.

Retail
* Ondernemers moeten recent een update van de software op de betaalterminal hebben uitgevoerd. Betaalterminal moet geschikt zijn voor contactloos betalen
* Ondernemers kunnen klant- en voordeelkaarten scannen vanaf de telefoon
* Ondernemers kunnen een aanbieding plaatsen via het MyOrder-platform, waarna
klanten de aanbiedingen kunnen bekijken.

Innovatie
* In de Rabo Wallet komen verschillende technieken samen. Het goed functioneren van de wallet is afhankelijk van allerlei (externe) factoren (o.a. toestelinstellingen, software betaalapparaat).
* Rabobank doet daarom een beroep op klanten en ondernemers om hindernissen in de functionaliteit direct te melden, zodat de Rabo Wallet doorlopend geoptimaliseerd kan worden

Techniek
* De Rabo Wallet is exclusief voor Rabobank en Samsung ontwikkeld in nauwe samenwerking met Giesecke & Devrient (G&D)
* Contact met betaalterminaal verloopt via NFC (Near Field Communication)
* De beveiligingssleutel wordt in het toestel opgeslagen (embedded SE).
* De app is beschikbaar in de Google Playstore. Voor installatie is een goede
* internetverbinding nodig en de klant moet een installatieprogramma doorlopen met
gebruikmaking van zijn Random Reader of Rabo Scanner
* De Rabo Wallet werkt wereldwijd op betaalapparaten waar contactloos betalen
mogelijk is

Veiligheid
* De NFC-functionaliteit kan in het toestel worden uit- en aangezet.
* Voor bedragen onder 25 euro kan de klant zonder pincode betalen. De klant kan binnen
de app aangeven of hij de lage bedragen met of zonder pincode wil betalen.

Deel dit bericht

1 Reactie

EVDP

Prima initiatief, echter de Rabobank zal met een eigen wallet zal nooit verder komen dan experimenteren en roepen dat ze de eerste BANK zijn. Ik ga uitleggen waarom.

Betalen is nooit een probleem geweest. Iedereen weet hoe het moet en het werkt allemaal min of meer hetzelfde.

Betalen is ook geen product. Het is een middel, dat hebben we allemaal op de lagere school geleerd.

En als je daarin iets wil veranderen dan moet je vooral en eerst goed letten op de acceptatie.

Immers het is de retailer die de deal maakt bij de checkout en het is de retailer die bepaalt hoe er betaald kan worden. Niet de bank, niet Apple en ook Google niet. Dus de Rabobank moet alle retailers af om te vragen of ze mee willen doen.

Daar weet Apple Pay inmiddels alles van. Als je wordt uitgesloten door de techniek of door een (grote) groep retailers (in het geval van Apple pay is dat bijvoorbeeld de MCX) dan is de kan op succes bijzonder klein.

Er is geen wallet die het hele spectrum van betalen dekt en dus heb je straks meerdere wallets nodig om overal te kunnen betalen en meerdere technieken (NFC, QR, ibeacon), etc., …) om de transactie te kunnen initiëren.

En dan heb je nog de ING en de ABNAMRO en de overige banken en dan is er straks Apple Pay en Google en de mobile network operators en de payment networks en ongeveer 1000 starttups. Allemaal met eigen wallets.

Waar ga jij jouw klanten kaart onderbrengen en wat als jouw klanten kaart net in die ene wallet zit terwijl je met een andere wallet moet betalen omdat alleen die geaccepteerd wordt (!). En gaat jouw geld verdeeld worden over een of meerdere wallets? En wat als jouw geld in die ene wallet zit terwijl je het in de andere nodig hebt? Kan dat geld dan vrij tussen die wallets bewegen of zijn daar weer extra kosten aan verbonden?

Als je denkt dat dit tot een grote bende zal leiden dan heb je het goed. Want dat zal het ook! 😀

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond