Deel dit artikel
-

Rabobank lanceert betalen per sms

“Ik sms het geld voor de drankjes wel even”. Rabobank hoopt dat tienduizenden Nederlanders dat binnenkort tegen elkaar zeggen als kleine rekeningen hebben te vereffenen. De bank lanceert ‘betalen per sms’, ook voor niet-klanten van de bank.

Vanochtend in restaurant Onassis te Amsterdam presenteerde Eric Huijven, directeur van Rabo Mobiel, de nieuwe loot aan de elektronische betaalmogelijkheden van zijn bank. Eigenlijk gaat het hier niet om een splinternieuwe dienst, maar een mobiel gemaakte variant op Minitix, het microbetalingssysteem van de bank.

"Hiermee willen we een deel van het contante betalingsverkeer uit de markt halen", aldus Huijgen. Het verwerken van chartale geldstromen kost de bank relatief veel.

Bier, pizza’s en taxi’s

RaboSmsBetalen.nl is een dienst waarmee iedereen in Nederland per sms over kan boeken naar een ander. De ontvangende partij kan een webwinkel, online game of nieuwssite zijn, maar ook een andere particulier. De bank steekt richt zich vooral op het laatste: particulieren die onderling per sms rekeningen vereffenen.

Als praktisch voorbeeld gaf Huijgen het verdelen van een rekening in een kroeg. Iemand schiet een rondje voor, maar kan nu acuut per sms de rekening met de anderen vereffenen. Niemand hoeft per se contant geld bij zich te hebben, een sms’je naar nummer 6689 volstaat.

De sms dient het 06-nummer, het bedrag en een omschrijving van de betaling te bevatten. Voordat het geld van het ‘prepaid account’ wordt afgeschreven, krijgt de betalen nog een sms om de transactie te controleren. Na akkoord gaat er een berichtje naar de ontvanger dat hij het geld via RaboSmsBetalen.nl kan innen, of dat geldbundeltje als zíjn prepaid account kan gebruiken. Random readers zijn niet nodig.

De dienst is tot januari 2009 gratis te gebruiken. Daarna kost het 5 cent per transactie. Het overboeken van het tegoed naar een bankrekening, van welke bank dan ook, kost 50 cent. Gebruiker mogen jaarlijks niet meer dan 2.500 euro aan transacties verwerken.

Niet snel onder label andere banken

Wim Westerhof, adjunct-directeur Betalen en Sparen van Rabobank Nederland, zegt al sinds de introductie van Ideal met andere banken te spreken om deze mobiele betaaloptie aan Ideal toe te voegen. De contacten zijn er nog, maar volgens Westerhof hebben de meeste andere banken momenteel andere prioriteiten. Een daarvan is de introductie van de pan-Europese betaalstandaard Sepa.

Gebruikers van de dienst kunnen behalve via sms ook per mobiel internet geld aan elkaar overmaken. Dat laatste geschiedt via een speciale downloadbare applicatie. Deze applicatie gaf vanochtend, bij de ‘Tell a friend-optie, een foutmelding. Evenals bij het opvragen van de lijst met goede doelen.

Foto’s van de introductie en schermafbeeldingen van de mobiele applicatie staan hier op Flickr.

Als als mobiele betaalsaldo onder een bepaalde niveau komt, dan is het mogelijk dit automatisch op te laten waarderen. Ook is het mogelijk om beltegoed bij mobiele telecomaanbieders hiermee op te waarderen, en toegangskaartjes en muziek te kopen.

Commerciële posting op Geenstijl.nl

Vergelijkbare mobiele betaalsystemen zijn reeds in België, Oostenrijk en Denemarken operationeel. Rabobank heeft geen hardop uitgesproken intenties om zijn mobiele betaalsysteem tot Europese standaard te pogen te verheffen. Toch denkt de bank op buitenlandse belangstelling te kunnen rekenen.

Directeur Eric Huijgen denkt in afzienbare tijd enkele tienduizenden klanten voor het systeem te kunnen verwerven. Daartoe zet de bank behalve een commerciële posting op Geenstijl.nl ook reclame op abri’s, televisie en printmedia in.

Zoals Emerce in mei 2008 reeds berichtte heeft dit betaalsysteem de optie om de populariteit van premium sms als betaaltechniek een forse duw te geven. De mobiele Rabo-portemonnee is goedkoper in gebruik en kan bovendien overweg met fors grotere bedragen.

Bron foto: Erwin Boogert (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

jan

Goed initiatief, echter ik heb nog nooit zo een slecht aanmeldformulier gezien, ik heb er 4 keer over gedaan, er is geen cursor in beeld en de link in de algemene voorwaarden brengt je naar een niet bestaande website, erg amateuristisch allemaal. Te snel gelaunched, ook het maximale tarief dat je kan instellen om geen bevestigingssms terug te hoeven sturen doet het niet.

Henri

Hoe zit het met moxmo?

Handig

Op de website http://www.allesoverbetalen.nl staat meer informatie over mobiel betalen en over betalingsverkeer in het algemeen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond