Deel dit artikel
-

Rabobank: Meeste banen zijn mogelijk in anderhalvemetereconomie

Vierentachtig procent van de economische activiteit in Nederland is, technisch gezien, mogelijk in een economie waar deelnemers 1,5 meter afstand houden van elkaar.

Zakelijke diensten, financiële diensten en IT & Communicatie kunnen zonder fundamentele problemen worden geleverd wanneer het personeel van die bedrijven vanuit huis werkt.

“Ongeveer tien procent van de Nederlandse economie kan niet op meer dan anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden”, aldus de Rabobank in een inventarisatie die het vanochtend publiceerde. “Het gaat dan vooral om de horeca, zorg en overige dienstverlening zoals de kappersbranche.” Ook onderwijs kan niet ‘contactarm’ worden gegeven.

De onderzoekers van de bank laten ook zien dat er regionale verschillen zijn in de mate waarin contactarm werken wel of niet mogelijk is. In Amsterdam en omgeving is dat vaker een optie dan, bijvoorbeeld, in Zeeuws-Vlaanderen of de regio Delfzijl. Dat heeft te maken met de sectorstructuur, het soort werk dat er wordt gedaan.

De inventarisatie zegt iets over hoeveel werk wel en niet kan worden gedaan in economie waar anderhalve meter afstand de norm is. De kanttekening of dat een tijdelijk protocol is of permanent wordt niet gemaakt. Het rapport is bedoeld om richting te geven aan discussies en gedachtenvorming. Bijvoorbeeld: hoe moeten thuiswerkplekken worden ingericht, hoe moeten de gezamenlijke lunchketen voor bouwvakkers eruit gaan zien of: hoe ziet het OV van de toekomst eruit?

“De anderhalvemetereconomie heeft daarmee niet alleen gevolgen voor de inrichting van onze economie op korte termijn, maar mogelijk ook meer structurele gevolgen voor de inrichting van onze samenleving op de wat langere termijn.”

Foto: Michael Kowalczyk (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond