Deel dit artikel
-

Rabobank monitort CO2-uitstoot van zijn software

Rabobank is begonnen de CO2-uitstoot van zijn eigen software te monitoren en geeft die data aan zijn medewerkers terug. Dat moet IT’ers ertoe aanzetten milieubewuster software te schrijven.

De bank doet dit vanuit het zogeheten Wavemakers-project. Dat richt zich op het creëren van een IT-cultuur waarin milieubewust werken ingebakken zit.

Renske Vermolen, Tech Lead & Leader Wavemakers, licht toe:”We zitten nu in de fase waarin we intern bewustzijn en inzicht op het onderwerp creëren. We geven opleiding en ontwikkelen tools, zoals de carbon insights tool, waarmee we toewerken naar het verminderen van de CO2-uitstoot van de IT-systemen van Rabobank”.

Bij de bank werken 9.050 IT-professionals: één op de vijf medewerkers is een IT’er.

Eerder deze week ging een nieuwe werkgeverscampagne van start. Daarin zet de Utrechtse coöperatie het onderwerp ‘IT’s hidden footprint’ op de agenda. Als werkgever vertelt de bank dat nieuwe technische medewerkers aan dat probleem kunnen komen werken.

Ankit Bhimjiyani van het Wavemakers-team zegt: “Het is zo simpel als overtollige softwarecode te verwijderen. Dat maakt het systeem beter en efficiënter.”

Het vertrekpunt van de campagne is afwijkend. In plaats van CO2-uitstoot te monitoren via de duurzaamheidsdashboards van leveranciers als Microsoft of Google legt de bank zelf de CO2-uitstoot van zijn software vast. Bottom-up in plaats van top-down, zo legt Bhimjiyani hier uit.

Op eDay 2023 deed Joost de Valk een vergelijkbare oproep. De veelgevraagde SEO-specialist: “Veel sites die worden gebouwd zijn duur en veel te moeilijk. Ga voor simpel en clean. Fancy is niet nodig en het is bovendien goed om de CO2-uitstoot terug te dringen.” Milieubelasting, duurzaamheid en CO2-uitstoot staan niet hoog op de agenda’s van digitale bureaus. True pricing vindt niet plaats.

Rabobanks online wervingscampagne loopt tot eind 2024 en is te zien op LinkedIn, META, Twitch, online video, radio en display. Hij is ontwikkeld door Kaliber Interactive.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond