Deel dit artikel
-

Rabobank stopt QR-reader in mobiele app

Het wordt kinderlijk eenvoudig gemaakt voor klanten van Rabobank om facturen, rekeningen en boetes te betalen via de app van de bank. Die heeft namelijk een QR-reader in de app verwerkt zodat betalen zo simpel wordt als het richten van de telefooncamera.

“QR-code voor iDEAL op factuur, kassabon of website? Scan de code met deze app!”, legt de bank uit in de beschrijving van de appupdate die gisteren werd doorgevoerd. Knab is de eerste bank die deze functionaliteit aanbiedt, sinds de zomer van 2017. Rabobank is de eerste grootbank die dit faciliteert.

Gebruikers van de app zien de link naar de QR-scanner links bovenaan in het openingsscherm van de app. Het is niet nodig met een wachtwoord of vingerafdruk in te loggen bij de app. De scanner is direct beschikbaar.

De drijfveer achter deze functie is betaalgemak. De consument heeft enkel de QR-code op de kassabon in een restaurant, supermarkt of marktkraam te scannen om af te rekenen. “In een aantal gevallen kun je het bedrag aanpassen, bijvoorbeeld om een fooi te geven.”

“Inmiddels zijn er al enkele honderden online en fysieke adressen waar iDEAL QR in gebruik is. Zo is KWF Kankerbestrijding een van de goede doelen waar mensen binnenkort op deze manier via hun telefoon een donatie kunnen doen. Op donderdag 29 maart maakt het Leger des Heils bij het evenement The Passion in Amsterdam gebruik van iDEAL QR voor donaties. Bij verhuurbedrijven, recreatievoorzieningen en onderwijsinstellingen kan ook met iDEAL QR worden afgerekend”, aldus de bank.

Ook webwinkels kunnen QR-betalen in de checkout of betalingsmail gaan aanbieden als alternatief voor iDEAL. Althans, als hun PSP die functie biedt.

Paymentprovider Pay.nl is vandaag begonnen met de uitrol van de nieuwe betaaloptie naar zijn klanten. General manager Olaf Kok: “Bij activering staat het direct aan bij al onze klanten. Betalen wordt hierdoor veel sneller en minder foutgevoelig. Bovendien heb je geen random reader meer nodig”, zegt hij onder verwijzing naar een online demo op zijn site. “Dit is de toekomst”.

Begin dit jaar meldde de organisatie achter iDEAL, Currence, al dat Nederland verzot is op mobiel betalen. Cijfers over 2017 lieten zien dat het aantal mobiele iDEAL-betalingen in dat jaar voor het eerst groter was dan de transacties via een desktop.

Foto: helena is here (cc)

Deel dit bericht

6 Reacties

Patrick Petersen - AtMost

ING heeft QR-code betaling via de app reeds april 2016 geïntroduceerd.

Anja Bart

De app van ASN heeft ook al enige tijd een QR-reader. Ik zou de kop aanpassen: Rabobank stopt nu pas een QR-reader in mobiele app.

ferdinandes

Fijn dat Rabobank het toevoegt, maar eerlijk gezegd heb ik de afgelopen 2 jaar nog geen enkele QR code link gezien. Een eerste stap lijkt het me om op webshops die op laptops geopend worden bij de betaaloptie dit toe te voegen, zodat je met je telefoon kan betalen. Hierdoor kan het snel ook bij andere zaken volgen.

Hidde

@ferdinandes Dat is juist nu ook getackeld. Je kan nu betaling op je computer verifieren met je mobiel ipv met de randomreader.

Erwin Boogert

De app van ING bevat idd een QR-lezer. Het verschil met Rabobank echter is dat laatstgenoemde doorlust naar een iDEAL-transactie. Bij ING is de QR-code de autorisatie van de transactie. Zo heb ik het me laten uitleggen door twee partijen. Aanvullingen, correcties en nuances natuurlijk welkom.

Benny Punt

Erg jammer dat de Rabobank alleen de mogelijkheid biedt om iDeal QR codes te scannen.
Sinds 2013 is er een Europese standaard. Zie: https://en.wikipedia.org/wiki/EPC_QR_code
De scanner van Rabo kan hier helaas niet mee overweg.
iDeal is wel erg Nederlands. Van een bank als Rabo verwacht je dat er Europees of misschien zelfs globaal gedacht wordt 😉

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond