Deel dit artikel
-

Rabobank toont CO2-uitstoot betaaltransacties in app

De Rabobank gaat bij klanten die daarmee instemmen de geschatte CO2-uitstoot van hun aankopen in de bankapp tonen. Klanten zouden op deze manier hun koopgedrag kunnen aanpassen en aankopen doen die minder CO2 uitstoten.

In de Rabo App worden uitgaven verdeeld in diverse bestedingscategorieën, zoals boodschappen, vervoer, kleding en vakantie.

‘Een mens maakt iedere dag zo’n 35.000 keuzes. Maar we weten lang niet altijd hoe groen die keuzes zijn,’ aldus Fadoua Ajjaji, Product Manager Carbon Bank Retail bij de Rabo Carbon Bank.

In de supermarkt zie je weliswaar waar de bananen vandaan komen en als je een treinreis boekt, weet je ongeveer hoeveel CO2 je daarmee uitstoot. Maar van veel uitgaven die we doen, weten we niet wat de totale impact is op het klimaat. ‘En dat terwijl het geld dat we uitgeven een belangrijk onderdeel is van de klimaatoplossing.’

Een kleine duizend klanten kunnen vanaf vandaag over deze functionaliteit beschikken. Na de zomer kunnen alle particuliere klanten er gebruik van maken. Daarvoor brengt de bank geen kosten in rekening.

De bank werkt hiervoor samen met fintech-platform Ecolytiq. De privacy van de klanten is gewaarborgd doordat iedere Rabobank-klant alleen toegang krijgt tot de data van rekeningen waarvan ze rekeninghouder zijn. In een beveiligde en afgesloten omgeving, beheerd door Rabobank, worden de transactiegegevens verwerkt in een model dat de CO2-uitstoot berekent.

Om de inschattingen preciezer te maken, wordt klanten gevraagd of ze veel vlees eten en of hun huis goed geïsoleerd is.

Barbara Baarsma, directeur van de Rabo Carbon Bank, erkent tegenover de NOS dat de inschattingen moeilijk zijn.

In het buitenland is er een aantal banken dat de informatie al aan hun klanten toont. Ook creditcardbedrijven Mastercard en Visa zijn betrokken bij start-ups die dergelijke inschattingen maken.

Deel dit bericht

12 Reacties

Fred

Ik vind deze ontwikkeling ongewenst. Een bank moet mijn bankzaken regelen, meer niet.

Een paar stapjes verder en big brother is watching you.

CO2 info als je producten of diensten wilt aanschaffen is prima, maar niet door je bank.

CO2 info wordt een verdienmodel voor banken, de bankkosten zijn al hoog genoeg.

Als het via de producten, diensten gaat, dan betaalt de vervuiler.

Trudie

De bank is er voor mijn bankzaken en heb niks temaken waar ik mijn geld aan uit geeft.

Gerrit

We slaan helemaal door… CO2 zorgt voor onze fauna. Geen CO2, geen bomen/planten/bloemen etc. In de lucht zit 0,04% CO2. Ik ben fervent voorstander van stoppen met fossiele brandstoffen, maar dit gaat me echt te ver. Kan ik ook aanvinken dat mijn CO2 gegevens niet gedeeld gaan worden met derden ondanks dat ik zelf de CO2 info niet hoef te zien? Want dat ligt voor de hand, zogenaamd om inzicht in consumentengedrag te krijgen.

Rob

Dag Rabobank! Dit is het begin van puntjes ip je ID. Vliegen naar Spanje. Misschien volgend jaar beter. Dit jaar zit je al aan je co-2 taks. Walgelijke tendens. Rabo wil dus een wit voetje galen bij Kaag en haar slaafjes. Tuurlijk, roep maar, complotgekkie en wat al miet meer, but I told ya…

Harm

Het gaat een bank helemaal NIETS aan wat ik met mijn geld doe.
De volgende stap is dat de overheid mee kijkt als ik iets wil kopen…
Een jaar geleden was dit een complot theorie. En nu is het er “gewoon”.

Lupko Klap

tja straks een QRcode waar deze uitgaven aangekoppeld worden en voilà het social creditsysteem is geboren welkom china 2.0 en de regering blijft maar volhouden dat het wappie taal is nou forget it het is realiteit

J.C.Wouters

Kruipt nou ook al de rabobank in het hol van de woke-linkse sukkels-club? Zijn ze nou helemaal besodemieterd? Regel mijn bankzaken en bemoei je verder nergens mee!! Of zitten jullie soms al zo zwaar onder de plak van Schwab en consorten??

Gerrit

Het wordt tijd voor een zg. nutsbank die NIETS met je geld doet dan alleen bewaren en de diensten levert van betalen en ontvangen. Geen rente (ook niet negatief terwijl de hypotheekrente verdubbelt) maar gewoon kosten betalen, privacy gegarandeerd en geen 100K deposito garantie (want er gebeurt he-le-maal niets met je geld dus raakt het ook niet ‘kwijt’. Bestuurders screenen tot op het bot en privé aansprakelijk voor wanbeleid. En geen toegang tot het gestalde geld.
Zoiets moet kunnen en ik ben er zeker van dat veel burgers hier naar toe zullen overstappen…

Spooked

Gerrit, helemaal mee eens met wat je zegt! Rente is HET probleem waardoor er eindeloos bijgeprint moet worden en inflatie. Het bijprinten van geld is indirect geld jatten van de mensen. Het moet eens afgelopen zijn met deze criminelen. Ik ga de Rabobank opzeggen. Ik wil NIETS met dit Chinese slavensysteem te maken hebben en ik weet zeker dat onze prive gegevens doorgegeven worden aan de overheid. In dit artikel staat “het is veilig qua privacy” – “WANT” we kunnen het niet van een andere rekening inzien. He, maar speel je onze gegevens wel door aan de overheid? Het is dus NIET veilig. Ze denken dat we achterlijk zijn he. Ik hoop dat we massaal uit dit systeem gaan. Laten we met zilveren muntjes gaan betalen. Weg met die nare banken.

Spooked

Zoek voor de gein eens op Google op: “warming up faster than the rest of the world” – en zie de propaganda, in IEDER land stond in de krant dat hun land sneller opwarmt dan de rest van de wereld. Zoek het in het Nederlands ook, want het KNMI deed ook vrolijk mee. Allemaal fake dat klimaat gebeuren. Ik hou mijn hart vast als we straks geen CO2 meer hebben. De industriele revolutie heeft ons juist geholpen, want onze CO2 in de lucht was steeds lager en lager en door die industrie ging het weer een beetje omhoog. Niet voor niets dat duizenden jaren geleden bomen veeeel groter waren (in de tijd van de dino’s), toen hadden we volgens de berekeneningen ongeveer 30.000 ppm deeltjes CO2 in de lucht, nu nog maar iets meer dan 400.

CorD

Eindelijk iemand die de lage CO2 van nu bevestigd. Dank je Spooked! Gewoon weggaan bij de Rabobank. SNS en Regiobanken gaan hiermee ook mee werken.
En we blijven maar elektrische auto’s kopen. Nog even klem je mag je auto niet laden omdat je teveel CO2 produceert.

hamster

Ze weten niet hoe snel ze hun klante kunnen bestelen.Een optie is niet meer betalen via online bankieren maar allen nog contant betalen wat ik al doe .Ze hebben niks te maken met waar ik mijn geld aan uitgeef.Dit lijkt meer op ….. praktijken.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond