Deel dit artikel
-

Rabobank zet contactloos betalen op alle KPN-simkaarten

Alle klanten van KPN kunnen vanaf dit voorjaar contactloos betalen met hun mobiele telefoon. Meer nieuwe diensten, zoals parkeergeld betalen, worden daar aan toegevoegd.

Dat maakten KPN en Rabobank vanochtend tijdens een persconferentie bekend.

Mobiel betalen per telefoon wordt mogelijk voor alle eigenaren van een Androidtoestel met een versie 4.4 (Kitkat) of hoger. Dat zijn er circa 3,4 miljoen. Welk deel van hen ook Raboklant is, willen de partijen niet zeggen.

KPN geeft sinds begin dit jaar een nieuw type simkaart uit dat contactloos betalen per telefoon mogelijk maakt. Dat zijn simkaarten met een NFC-element erin. Rabobank huurt als het ware een veilig kluisje op KPN-telefoons. Er zijn geen plannen om vergelijkbare overeenkomsten te sluiten met telecomaanbieders. Omgekeerd staat KPN wel open voor andere banken om ruimte om zijn NFC-simkaarten te huren.

De contactloze betalingen worden direct van de betaalrekening afgeschreven.

In de twee weken dat KPN NFC-simkaarten aan nieuwe klanten uitgeeft, en verstrekt aan bestaande die erom vragen, gingen er 14.000 over de toonbank.

Meer dan de helft van de consumenten wil graag parkeergeld met zijn telefoon kunnen betalen door te ‘wapperen’. Een vergelijkbaar percentage wil spaarpunten stapelen op zijn telefoon en de OV-chipkaart erop.

Eind 2016 wordt de app van Rabo Wallet flexibeler in te richten. Dan wordt hij helemaal API-gebaseerd. De diensten van derde partijen kunnen dan makkelijker en gebruiksvriendelijker worden geïntegreerd.

De nieuwe Rabo Wallet voor KPN-klanten is voor gebruikers van zestien jaar en ouder. Eind dit jaar moet dat twaalf jaar en ouder worden. Die jongere doelgroep kan dan actief worden uitgesloten van het aanbod van marketingacties in de Wallet.

Directeur Jeroen Verrijdt van Rabobank Betalen en Sparen schat dat in Nederland eenderde van de betaalterminals overweg kan met NFC-betalingen. Dat zijn er rond de honderdduizend, vooral op punten met veel passanten.

Jasper Snijder van KPN’s New Business vertelt dat contactloos betalen eerst voor het merk KPN beschikbaar komt en vanaf medio 2016 voor andere huismerken, zoals Simyo en Telfort.

Rabo Wallet is niet beschikbaar voor iPhones. Het hangt van Apple af of en wanneer dat mogelijk wordt. Noch KPN, noch Rabobank heeft zich op Apples plannen op dit punt.

Contactloos betalen van Rabobank werkte vorig jaar enkel op twee Samsungtoestellen die een speciale NFC-chip hadden. Het bereik wordt nu aanzienlijk vergroot met de combinatie Android/simkaart. De volgende stap is hosted cloud emulation (HCE). Daarbij wordt de werking van de simkaart in de cloud gesimuleerd en wordt het systeem losgetrokken van de hardwareomgeving. Dan kunnen ook andere telco’s makkelijk aansluiten op Rabobanks clouddiensten.

Rabobank wil retailers actiever gaan wijzen op de marketingmogelijkheden die de Wallet hen biedt. Daaronder: locatiegebaseerde aanbiedingen en loyaliteitsprogramma. Hierbij put de bank uit expertise van dochterbedrijf MyOrder.

Deel dit bericht

2 Reacties

Fred

Top!

ferdinandes

Het bericht klopt niet helemaal. De nfc simkaarten zijn alleen zinvol voor telefoons waar ook een nfc chip in zit, dit 2 werken samen, dus naast android 4.4 moet er ook al een nfc chip in de telefoon aanwezig zijn

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond