Deel dit artikel
-

Radio 538 lanceert mobiele muziekdienst

Muziekstation Radio 538 en platenmaatschappij BMG lanceren een "multimediale muziekdienst" voor singels. Gebruikers kunnen met een sms-bericht digitale muziek bestellen. Er is één nadeel: het repertoire telt slechts twee nummers.

Een luisteraar die een singel wil hebben, moet zich eerst registreren op de site van Radio 538 . Daar treft hij een lijst beschikbare tracks aan, elk met een uniek codewoord. Bestellen is eenvoudig: het codewoord gaat per sms naar 5380, het verkorte nummer van Radio 538. De digitale track wordt vervolgens (in het Microsoft WMA-formaat) per e-mail verstuurd naar de computer van de gebruiker. Het bestand is gecodeerd, maar de decryptiesleutel en een licentie voor verder gebruik worden mee verzonden. De licentie gaf in de oorspronkelijke opzet de luisteraar het recht de track op cd te branden. Deze mogelijkheid is volgens Dennis Kokkelink van Radio 538 overboord gegaan. "Om de rechten op de nummers sneller door de clearance te krijgen", noemt hij als motivatie. Wel krijgt de licentiehouder het recht op bonusmateriaal zoals videostreams en interviews met artiesten.

De kosten bedragen 2,40 euro (inclusief btw) voor het gehele traject. De prijs van de sms en de licentie zijn dus inbegrepen. Volgens een woordvoerder van BMG is de dienst uniek voor Europa. Helaas blijkt er één groot nadeel aan het initiatief te kleven. Het repertoire is vooralsnog beperkt tot slechts twee nummers: Nog één Keer van Volumia en Crying in the Discotheque van Alzazar. "Voor andere tracks zijn we bezig om de afdrachten van de rechten te regelen", stelt de woordvoerder. "Het nummer van Volumia is wel uniek hoor, dat komt pas 3 december uit."

Was het niet beter om de lancering van de unieke dienst een tijdje uit te stellen? Een assortiment met twee nummers zal niet veel publiek trekken. "We hadden een deadline met Radio 538", aldus een krampachtige woordvoerder. "Daar moesten we ons aan houden. We hebben besloten toch het concept op deze manier te gaan testen." In eerste instantie stond een internationale lijst nummers in de planning, maar gaandeweg is dit aanbod verkleind tot Nederlandse artiesten als Kane en Volumia.

Deel dit bericht

3 Reacties

Ward Bekker

Toe maar, 2 hele nummers. Is er een eenvoudige combinatie gerealiseerd van micro-payment & legale distributie van muziek via het internet, verpesten ze de start van zo'n project omdat ze 'een deadline' hadden. De persoon die verantwoordelijk is voor deze beslissing is behoorlijk 'een beetje dom' geweest. (lees dit op met een zwaar argentijns accent).

JOE

Helemaal mee eens Ward.Ik heb het ook nooit begrepen waarom dit soort initiatieven persé op een bepaalde datum online willen terwijl ze er nog niet klaar voor zijn. Het moet ondertussen overduidelijk zijn dat een verkeerde start dodelijk is in internet-land. Begrijpelijk dat 17% van de internetters hun interesse in het medium verliezen.

Stijn

Tja, dat zal dan wel te maken hebben met 538 als ik het zo lees. Dat blijft natuurlijk een club waarbij het voornamelijk gaat om het imago van de grootaandeelhouder E. de Z., en waarbij professionaliteit toch vaak ver te zoeken is…

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond