Deel dit artikel
-

Rakuten: ‘Over vijf jaar groter dan Amazon.de’

Rakuten dikt in in Europa en richt zich enkel nog op marktplaatsen in Duitsland en Frankrijk. Engeland gaat dicht. De Japanners willen over vijf jaar groter zijn dan marktleider Amazon in Duitsland.

Behalve in Engeland sluit Rakuten ook zijn e-commerceactiviteiten in Spanje en Oostenrijk. Te weinig groei en geen schaalgrootte, klinkt de verklaring. In Singapore, Maleisië en Indonesië zijn vergelijkbare terugtrekkende bewegingen te zien. Duitsland en Frankrijk bieden vooralsnog wel kansen. Genoeg om er in te willen blijven investeren.

De e-commercegigant uit Japan investeerde afgelopen jaren fors in het de aankoop van e-commerce-, marketing- en media-activiteiten in Europa en Noord-Amerika. Ook de overname van Kobo en investeringen in concurrenten van Uber behoren daartoe. Op e-commercevlak in Europa willen de plannen maar slecht vorm krijgen.

Tradoria, de oorspronkelijke naam van de overname in Duitsland, en Priceminister uit Frankrijk zijn nog klein, erkennen de eigenaren, maar dat moet over vijf jaar anders zijn. Veel anders. De wellicht wat overtrokken ambitie is om over vijf jaar groter te zijn dan Amazon in Duitsland, dat daar enkele malen groter is dan de nummer twee op de markt.

Bovendien hielden de Japanners geen rekening met een nieuwe, krachtige toetreder op de Duitse markt. Het Poolse Allegro, een lokale gigant, maakte deze week bekend te willen uitbreiden richting het westen.

Foto: Sandra Druschke (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond