Deel dit artikel
-

Rathenau Instituut: ‘Verregaande afhankelijkheidsrelatie Google en Apple bij corona-app’

Met de introductie van CoronaMelder, die vanaf vandaag is te downloaden, gaat de regering een verregaande afhankelijkheidsrelatie aan met de private partijen Google en Apple. Dat signaleert het Rathenau Instituut, dat de regering adviseert over technologiegebruik.

Google en Apple bieden geen volledig inzicht in de broncode van de door hen aangeboden API (softwarekoppeling) en het is onzeker of de deels geopenbaarde broncode wel dezelfde is als de code die in werkelijkheid op de telefoons van gebruikers staat. Onafhankelijke controle op veiligheidsaspecten en controle op oneigenlijke verwerking van persoonsgegevens zijn daardoor onmogelijk.

Verder bepalen Google en Apple nu eenzijdig de voorwaarden voor gebruik en het staat hen vrij om in de toekomst die gebruiksvoorwaarden of het gedrag van de API te wijzigen, schrijft het Rathenau Instituut.

Nu zijn bijvoorbeeld voor het gebruik van CoronaMelder op Android-systemen de Play Store en het registreren van een Google-account voorwaardelijk gesteld, terwijl dit vanuit technisch oogpunt niet noodzakelijk is. Gebruikers met andere Android-systemen of bijvoorbeeld diverse Huawei-telefoons waarop geen Play Store beschikbaar is, worden daardoor uitgesloten. Kortom, Google en Apple worden volgens het Rathenau Instituut door de keuze van het kabinet bevoordeeld in hun concurrentiepositie en het is niet vast te stellen of hun API een Trojaans paard betreft.

Het instituut stelt nogal wat vraagtekens bij de app. Gezien de betrouwbaarheid van 70-75 procent van CoronaMelder in combinatie met de betrouwbaarheid van coronatests en het risico op onzorgvuldigheden in het meldingsproces, is het de vraag of de introductie van de app voldoende effectief en daarmee proportioneel is.

Hoewel de CoronaMelder vanaf maandag is te downloaden, is de app in grote delen van Nederland nog niet te gebruiken. Alleen in Drenthe en Overijssel kunnen gebruikers bij de lokale GGD aankloppen als ze een waarschuwing ontvangen. Vanaf 1 september zou de app breder inzetbaar moeten zijn.

Deel dit bericht

4 Reacties

Jan Jaap

Bijzonder…. heel bijzonder…. met z’n allen mogen we overal bij iedere winkel Android toestellen en iOS toestellen kopen en heb ik nog nooit een bijsluiter gelezen van Rathenau over het feit dat je ergens geen inzicht in hebt… en dan is er de CoronaMelder, bedoelt om mensen te informeren over eventuele contactmomenten op een anonieme wijze en dan staan ze te roepen!!! Ik heb dit nooit gelezen over de DigiD app, of over de Reisapp Buitenlandse Zaken, die maken ook gebruik van niet open code van Android of iOS. Sterker nog elke app maakt gebruik van de OS-en en daar is de broncode niet open van. Dit is dus een triest stukje wat ergens vast veel geld heeft gekost…

bert

Triest stukje? Eerder arme Jan. Jij hebt blijkbaar geen keuze. Ik installeer alleen software op PC of telefoon die te sideloaden is. Dat vraagt wat tweaks als uitzetten Gatekeeper of aanzetten ontwikkelaarsmodus, maar het kan prima digitaal navigeren zonder Google account of Apple ID. En zoveel mogelijk via de browser, omdat de transparantie veel hoger is en plugins ongewenste datalekken kunnen minimaliseren.

Jan Jaap

Beste Bert, succes man! je kunt van alles instellen, uitzetten, uitsluiten, eng vinden, jezelf moeten verstoppen etc. maar dat doet die ene enkeling. Die ene Bert. Maar 99% van de mensen niet. En dat hoeft ook niet. Want tenzij je iets te verbergen hebt zou dat een oplossing zijn. En als iets privacy technisch erg netjes is opgelost hoeft het al helemaal niet. Maar ja, voor die 1% zijn er complotten, is er wel wat te verbergen, is er veel eng en zgn gevaarlijk. Dan ben ik blij dat we eigenlijk 60% dekking nodig hebben voor succes (ook best wel een enorm aantal) en dat we gelukkig dus nog 40% hebben waarbinnen die ene procent mag gaan liggen.

En ja er zijn echt zwaar malicious websites en apps die schijt hebben aan alles en echt een issue zijn. Maar we hebben het hier over een open source ontwikkelde app vanuit de NL overheid.

Blockchainkiller

En daar issie weer hoor, het super steekhoudende argument “als je iets te verbergen hebt”.

Alsof google “recht” heeft op al jou gegevens. Wellicht is het eengoed idee om JanJaap even te doxxen, want die heeft toch “niets te verbergen”…..

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond