Deel dit artikel
-

Realnetworks: 350 duizend abonnees voor muziekdiensten

Het Amerikaanse RealNetworks heeft in het vierde kwartaal 100 duizend nieuwe abonnees geworven voor zijn online muziekdiensten, waaronder Rhapsody, dat dit jaar ook een Europese versie krijgt. De rechtszaak tegen Microsoft haalt de nettowinst van RealNetworks echter met 1,6 miljoen dollar naar beneden.

RealNetworks is een van de meest actieve partijen op internet met downloads en streaming media. Het bedrijf bezit online muziekstation RadioPass en is verder actief met twee diensten voor muziekdownloaden, Realplayer Music Store en Rhapsody. De laatste werkt op basis van abonnementen, waar de Realplayer Music Store bezoekers muziek per track laat kopen.

De omzet uit deze online muziekdiensten bedroeg in het vierde kwartaal 7,9 miljoen dollar, een toename van 71 procent in vergelijking met het derde kwartaal. In totaal telde RealNetworks voor RadioPass en Rhapsody eind vorig jaar 350 duizend abonnees, 100 duizend meer dan bij het einde van het derde kwartaal.

RealNetworks richtte zich in 2003 met name op muziek en games, het verwacht dat consumenten het eerst geneigd zijn om te betalen voor muziekdownloads en online gaming. Vorige week kocht RealNetworks nog voor 35,6 miljoen dollar het bedrijf GameHouse, dat games ontwerpt voor onder meer pc en mobiele telefoon. Hiermee wil RealNetworks zijn onderdeel voor gaming RealArcade versterken. In 2003 boekte RealArcade een omzet van 12,2 miljoen dollar, een groei van 56 procent in vergelijking met het voorgaande jaar.

De totale omzet van RealNetworks in het vierde kwartaal bedroeg 54,1 miljoen dollar, waarvan 30,1 miljoen dollar afkomstig was uit abonnementen (naast de al genoemde ook RealOne). Het bedrijf leed een nettoverlies van 5,3 miljoen dollar, waarvan 1,6 miljoen dollar aan kosten verbonden aan de rechtszaak tegen Microsoft, die RealNetworks in december startte . RealNetworks beschuldigt Microsoft van misbruik van zijn monopoliepositie en eist een schadevergoeding die kan oplopen tot 1 miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond