Deel dit artikel
-

RealTracker aggregeert traffic-trends

Statistiekenbedrijf RealTracker opende gisteren een nieuwe site met kwantitatieve, geaggregeerde informatie over het gebruik van Internet, zoals de gemiddelde duur van ene bezoek en aantallen bezochte pagina's. Als voornaamste trend ziet Managing Director Arjan de Raaf de explosieve toename van browser Explorer 5: 'Binnen een maand verdubbelde het aandeel.'

De nieuwe site sluit aan bij twee bestaande services van RealTracker. Bedrijven die specifieke gegevens over hun sitebezoek willen hebben, kunnen terecht bij commerciële statistiekenservice . Van deze service maken ruim 3.500 bedrijven gebruik. Daarnaast bestaat de gratis service waarmee particulieren statistieken van hun sites kunnen meten.

De nieuwe dienst geeft een algemeen beeld van bezoek op zo'n 850.000 pagina's waarop een RealTracker-tellertje loopt. Behalve klassieke gegevens over duur en aantal bezochte pagina's geeft de site ook informatie over de gebruikte browser, de kleurenresolutie van het beeldscherm en de acceptatie van cookies.

Uit de gegevens over december blijkt dat 62,3% van de Internetters per keer slechts één pagina bezoekt, 17,6% twee pagina's en 6,9% 3 pagina's. In november bedroegen deze cijfers respectievelijk 63,4%, 18,2% en 6,8% – geen al te grote verschuivingen dus.

Wel duidelijk is dat Internetbezoek niet anders dan kort kan zijn. Inderdaad, voor de meeste gebruikers (82,3%) duurt een sitebezoek niet meer dan tien minuten. Het percentage bezoekers dat tussen de tien en twintig minuten op een site blijft, is veel lager, namelijk: 13,2%. En slechts 2,9% blijft langer, tot maximaal een half uur.

In een telefonische toelichting zegt Managing Director De Raaf: 'We kregen veel verzoeken van diverse partijen om inzicht in recente ontwikkelingen. Aangezien we beschikken over enorm veel informatie leek ons dat een goed idee.' Gevraagd naar een recente trend, noemt De Raaf de browseroorlog. 'In november had Explorer 5 een aandeel van 27,4%. Een maand later was dat bijna verdubbeld, tot liefst 48,5%. Je ziet ook dat het gebruik van platform Windows 98 wat is gestegen, ongeveer in gelijke mate waarmee Windows 95 is gedaald. Kennelijk worden die geleidelijk aan vervangen.'

Deel dit bericht

2 Reacties

K Jedema

Ben benieuwd met wie en hoe emerce zijn sitebezoek traceert, registreert en analyseert………

Oscar Kneppers

In reactie op de vraag wat Emerce gebruikt voor zijn statistieken: Emerce gebruikt FunnelWeb 3.6 op Macintosh G3.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond