Deel dit artikel
-

Rechter: advertenties voor digitale tolvignetten terecht geweigerd

Het advertentie account van het bedrijf Vignette & Visa is door Google terecht geschorst, zo heeft de rechtbank Amsterdam geoordeeld.

Medio 2023 is Vignette & Visa gestart met het online aanbieden van digitale tolvignetten voor (Oost-)Europese landen aan afnemers in Nederland en daarbuiten.

Een tolvignet is een sticker die je aan de binnenkant van de voorruit plakt om te laten zien dat je tol hebt betaald voor de (snel)wegen.

Vignette & Visa bood haar diensten aan via de URL’s www.online-vignet.nl en www.tolvignettes.com.

Alleen gecertificeerde overheden en geautoriseerde leveranciers mogen van Google advertenties tonen die het rechtstreeks verkrijgen van specifieke overheidsdocumenten en diensten promoten.

Google heeft Vignette & Visa op 2 augustus 2023 dan ook een geautomatiseerd bericht gestuurd, dat haar advertenties in strijd zijn met het advertentiebeleid omtrent Overheidsdocumenten en officiële services. Op 22 augustus 2023 heeft Google aan Vignette & Visa bericht dat haar account met nummer 647-629-8219 is opgeschort. Ook is verzocht geen nieuwe accounts aan te maken, omdat die ook zullen worden opgeschort.

In korte tijd heeft Vignette & Visa naar eigen zeggen een aanzienlijke omzet kunnen realiseren, omdat met hulp van advertentiediensten van Google via de zoekmachine haar aanbod zichtbaar was tussen de links naar het aanbod van gevestigde concurrenten.

De Duitse rechter heeft in een vergelijkbare zaak (het ging om een Duits bedrijf dat digitale tolvignetten online aanbood en gebruik maakte van de advertentiediensten van Google) bij wijze van voorlopige voorziening bepaald dat Google de opschorting van het account van dit bedrijf vanwege de beperking in haar beleid voor overheidsdocumenten moest opschorten, omdat zij daarmee in strijd met het Europees (en Duits) mededingingsrecht handelt en haar economische machtspositie misbruikt. Sindsdien zijn de zoekmachine advertenties van het Duitse bedrijf, een concurrent van Vignette & Visa, weer toegestaan. Google volhardt echter ten aanzien van Vignette & Visa in haar weigering om advertentiediensten te verlenen, waardoor haar omzet met 99,5% is afgenomen.

De rechter oordeelde al in april dat Google de advertenties terecht heeft geweigerd,
Vignetdiensten zijn namelijk al geruime tijd onderwerp van aandacht van toezichthouders en consumentenorganisaties.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond