Deel dit artikel
-

Rechter maakt einde aan leugens ‘Faketoshi’

Rechter James Mellor heeft donderdag na zittingen die een maand duurden geoordeeld dat Craig Wright niet de persoon kan zijn achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto, de mysterieuze oprichter van het Bitcoin-netwerk.

De zaak was aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA) in een poging een einde te maken aan ongegronde claims. Het bewijsmateriaal dat tijdens het proces werd gepresenteerd, is volgens de rechter ‘overweldigend’.

‘Deze beslissing is een overwinning voor ontwikkelaars, voor de hele open source-gemeenschap en voor de waarheid,’ aldus een COPA-woordvoerder in een e-mail aan CoinDesk.

Al sinds 2008 wordt gespeculeerd over de uitvinder van de Bitcoin. Dat jaar publiceerde iemand onder de naam Satoshi Nakamoto een wetenschappelijk artikel over de Bitcoin, destijds het antwoord op de graaicultuur van banken en overheden.

Craig Wright heeft ook in het verleden nooit hard kunnen maken dat hij Satoshi Nakamoto is. Nadat hij in mei 2016 aankondigde de vermeende bitcoins van Satoshi in beweging te brengen, die munten zijn tot op de dag van vandaag nooit aangeraakt, laat staan verzilverd, liet hij later in een (later verwijderde) blogpost weten daar ‘niet de moed’ voor te hebben.

Alleen al in 2023 spande Wright rechtszaken aan tegen dertien bitcoin-ontwikkelaars en een groep bedrijven, waaronder Blockstream, Coinbase en Block, wegens auteursrechtinbreuken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond