Deel dit artikel
-

Rechter: vergeetrecht bij Google geen globaal recht

De hoogste Europese rechtbank, Het Europese Hof van Justitie, bepaalt dat het zogeheten vergeetrecht enkel geldt binnen de Europese Unie. Niet overal daar buiten. Een opluchting voor Google, maar een ongewenst achterdeurtje voor wie de verwijzingen naar zichzelf uit de zoekmachine wil wegpoetsen.

Zo heeft het Europese Hof van Justitie zojuist bepaald. De website van het Hof is niet bereikbaar en het Twitter-account is nog niet bijgewerkt, maar BBC News kon de uitspraak wel lezen en het nieuws brengen.

De zaak was fundamenteel een vraagstuk over wat zwaarder weegt: het recht op privacy of het recht op vrijheid van meningsuiting. Als het al een echte westrijd was, dan heeft de tweede gewonnen.

Voor Europeanen blijft de situatie ongewijzigd: onder bepaalde omstandigheden kunnen ze verwijzingen naar hun persoon uit de Europese index van Google laten verwijderen. Dit om hun private levenssfeer te beschermen. Zoekopdrachten van buiten de EU, fysiek of via een VPN, laten echter wel weggepoetste zoekresultaten zien.

Sinds de eerste uitspraak van het Hof over deze materie in 2014 ontving de zoekmachine 845.000 verzoeken tot verwijdering van in totaal 3,3 miljoen URL’s. Iets minder dan de helft van de verzoeken (45%) wordt ingewilligd.

Foto: Valeria Astaburuaga (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond