Deel dit artikel
-

Rechterlijke uitspraak bestempelt webwinkel als detailhandel

De Raad van State heeft geoordeeld dat de gemeente Abcoude de webwinkel Fietsenshop.nu een dwangsom op mag leggen om de verkoop van fietsen uit de eigen woning te beëindigen. De webwinkel zou detailhandel vanuit de woning bedrijven, wat niet in het bestemmingsplan past. (meer…)

Deel dit bericht

9 Reacties

Leon van den berg

Maar weer eens een vooorbeeld hoe politiek en regelgeving achterloopt bij de feiten. Misschien slim al de fietsnman naar een andere gemeente verhuist waar hij wel toestemming voor die activiiteit krijgt. Ik heb zelf in 1989 ook zoiets meegemaakt toen de gemeente Voorburg mijn bedrijf in een huurhuis verbood. Voor mij de reden om naar Zoetermeer te verhuizen. Nooit spijt van gehad.

jos

“Er zou sprake zijn van detailhandel, omdat de klanten bestelde fietsen op bepaalde tijden op het terrein van de eigenaar uit kunnen proberen en af kunnen halen. Ook zou de bewoner de voorraad op het eigen terrein opslaan. Volgens de Raad van State is er sprake van ‘ruimtelijke uitstraling van de handelsactiviteiten op het perceel’.”

Ter plekke betalen is/ was ook nog eens mogelijk. Dan is het toch gewoon detailhandel? Ik weet zeker dat als ik op een willekeurige dag rond een uurtje of 4 naar haar woning toe zou gaan en zeggen dat ik interesse in een fiets heb, dat ik die gewoon zou mogen testen en direct kopen/ betalen. Hoeft geen internet aan te pas te komen –> dus detailhandel.

nils

Lijkt me een typisch geval gelijke monniken gelijke kappen! Als je langs kunt gaan om een product te bekijken en te proberen en af te halen dan is dat m.i. een vorm van detailhandel. En dan zul je ook detailhandel-huren moeten betalen net als iedere andere winkel. Kies je er voor om alleen op te sturen (en te verzenden via de post oid) dan kan je echt wel terecht op een industrieterrein.

Ron Termeer

Het is zeer jammer voor deze winkel in een woonwijk. Maar het geeft de winkelier die wel een echte winkel heeft en dus de extra hoge kosten heeft van o.a. een pand, wel weer eerlijke concurentie.

Faisj

Moet bol.com ook (ooit) een winkel openen? Als het goed is (aanname) zitten ze ook op een bedrijventerrein maar, er is geen sprake van groothandel.

Henk Beukers

Wat hier feitelijk gebeurt is geen webwinkel. Het betreft een fysieke winkel waar klanten en leveranciers ook heen gaan en er spullen aan en afgeleverd worden vanuit het een pand dat de bestemming ” wonen” heeft. Dat deze mijnheer toevallig zijn producten via het web aanbied is niet relevant in deze.

Gerry

Ik kan bovenstaande volledig bevestigen.
Ook ik ben er op de bonnefooi heen gereden en heb ter plekke een fiets uitgeprobeerd, afgerekend en meegenomen. En wij waren op dat moment niet de enige die er waren om een fiets te kopen. Kortom……..inderdaad detailhandel.

Eric van Dijk

Wat de ondernemer hier doet is gewoon detailhandel aan huis en daarnaast biedt hij de produten ook nog aan op internet. Dit is niet de insteek van de meeste webwinkels. Deze zijn kleinschalig. Thuiswinkel.org spreekt zijn bezorgdheid uit, maar waarom? Wanneer je wel een webwinkel kan beginnen in het oog van deze uitspraak? http://actueel.adviesinruimte.nl/#post34

Eva | Detailhandel

Natuurlijk is verkopen via het web een andere vorm van detailhandel. Dus valt deze detailhandel onder de wetgeving en regelementen van de detailhandel.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond