Rechtszaak tegen BBC vanwege plan voor gratis software

De Britse omroeporganisatie BBC is in het nauw gekomen vanwege een plan om voor 229,5 miljoen euro educatieve software te ontwikkelen en dit gratis te verspreiden. Deze week kreeg het daarvoor het groene licht van de overheid, waarop de concurrentie naar de rechter stapte. Een intern onderzoek over de softwareplannen brengt nu ook algemeen directeur Greg Dyke in een lastig parket.
De ruzie over educatieve software dateert al van begin vorig jaar, maar laaide deze week op toen de BBC toestemming kreeg van de overheid om de plannen uit te voeren. De BBC wil voor 229,5 miljoen euro educatieve software ontwikkelen en deze via de eigen site gratis beschikbaar maken.
Meteen nadat de BBC van de regering het groene licht kreeg voor deze educatieve plannen, stapte een van de grootste bedrijven voor educatieve software, Research Machines, naar de rechter . Het beschuldigt de BBC van concurrentievervalsing. Al langere tijd protesteren diverse softwarebedrijven tegen de plannen, ze hebben becijferd dat ze over een periode van vier jaar 612 miljoen euro gaan verliezen als gevolg van de BBC-software.
Behalve een rechtszaak kreeg de BBC ook te maken met de conclusie van een intern onderzoek. De BBC wil de software ontwikkelen samen met (commerciële) partners en was al gesprekken aangegaan met mogelijke kandidaat Pearson, voordat de regering het groene licht gaf voor de ontwikkeling van de software. Hoe dit heeft kunnen gebeuren werd woensdag in een intern gepresenteerd rapport duidelijk gemaakt. Het hoofd van de afdeling die verantwoordelijk is voor educatie, Michael Stevenson, trok het boetekleed aan en trad af.
Ook de rol van Greg Dyke, algemeen directeur van de BBC, wordt nu onderzocht. Hij zou volgens the Guardian ook contact hebben gehad met Pearson, zijn voormalige werkgever, en daarbij hebben gesproken over de software-ontwikkeling. De BBC ontkent dit en wil het interne onderzoek niet openbaar maken om Dyke vrij te pleiten. Vanuit de politiek klinkt inmiddels de roep om meer openheid over het doen en laten van de staatsomroep.
De BBC ligt al langere tijd onder vuur van uitgevers die, op dezelfde manier zoals fabrikanten van educatieve software dat nu doen, de omroep beschuldigen van oneerlijke concurrentie. Met kijk- en luistergeld bouwt de BBC een sterke online positie op, die nadelig is voor bedrijven die wel aan marktwetten gebonden zijn, is de redenering van de uitgevers. In 2001 investeerde de BBC 153 miljoen pond in internet, voor 2002 zou dit met 3 procent stijgen, meldde de omroep medio vorig jaar.
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
3 Reacties
Graham Callaway
Als Engelsman ben ik mee eens met de bedrijven die hier tegen protesteren. Een "TV Licence" ( een beetje vergelijkbaar met de kijk en luistergeld hier in Nederland) is verplicht ook als je een oude zwartwit bak hebt of zelfs alleen een radio. Dit geld gaat aan de BBC. Het argument hiervoor is dat op deze wijze de BBC haar onafhankelijkheid en streven naar kwaliteit kan handhaven. Ik vind het raar dat als ik hier rondloop in V&D bijvoorbeeld dat er Video's en DVD's van BBC produkties, o.a. Teletubbies of andere bekende serieste koop staan.. is de BBC een commercieël bedrijf of niet?.. Dat de BBC een van de beste websites (in feite een hele reeks) op het internet heeft is duidelijk..en dat de vorige baas John Burt de visie had om dit in motie te zetten was ook niet verkeerd. Voor alle omroepen wordt internet een belangrijke middel, en vooral voor educatieve kanalen. Maar als ze nu (naast het weggeven van gratis software)doorgaan met het op deze wijze en op een oneerlijke manier concurreren op de markt, denk ik dat het alleen een kwestie van tijd is totdat de "TV Licence" verdwijnt. ..op de andere kant zie ik vaker de naam "ENDEMOL"..na afloop van de BBC programma's staan…:-)
Jonathan Marks
Graham is right. BBC has to work with independents (hence Endemol for programmes like Ground Force), but it is still a 4 billion Euro a year production monster that employs over 23,000 people. That's why I laugh when I hear Dutch politicians talking about adopting a BBC model in Holland. They mean a BBC model of around 1969. They are now boasting that they have 250 correspondents worldwide and squeezing cash strapped ITN out of the news market. If they really do this in the educational field, they will have a different kind of war on their hands.
radja
een hele goede actie: zo krijgt de belastingbetaler een goedwerkend produkt, dat anders gewoon binnenshuis gehouden zou worden. Zou meer moeten gebeuren, ook in nederland. Dit kan alleen maar positief uitpakken voor iedereen. software ontwikkeld met belasting-geld zou altijd open source moeten zijn, we hebben er immers dan allemaal profijt van.