Deel dit artikel
-

Rechtszaak tegen weigering van contant geld door bioscoop

De Arnhemse privacy-activist Michiel Jonker heeft bij de Rechtbank Gelderland beroep ingesteld tegen de weigering van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om handhavend op te treden tegen arthouse-bioscoop Focus Filmtheater. Die weigert nog langer contant geld te accepteren.

De bioscoop eist sinds de verhuizing naar een ander pand pinbetaling bij aankoop van filmkaartjes aan de kassa. Daarmee dwingt de bioscoop bezoekers tot het laten verwerken van hun persoonsgegevens, vindt Jonker (pdf).

Jonker heeft daarom al in augustus 2018 een handhavingsverzoek bij de AP ingediend. De AP heeft dat verzoek in november 2019 afgewezen omdat niemand verplicht is om contant geld als wettig betaalmiddel te accepteren.

Volgens Jonker is er in een aantal gevallen echter wel degelijk een plicht om contant geld te accepteren. Het moet volgens Jonker niet mogelijk zijn dat achteraf door middel van profilering wordt achterhaald voor welke films iemand in de loop der tijd belangstelling heeft getoond.

In de documenten die Jonker in de bezwaarprocedure heeft opgevraagd, heeft hij ook aanwijzingen aangetroffen dat er onvoldoende waarborgen zijn met betrekking tot de persoonsgegevens die via de website van de bioscoop worden verzameld.

Deel dit bericht

2 Reacties

Vd velde

Het is te gek voor woorden, geld is toch een wettig betaal middel.en zolang contant geld er is moet je er mee kunnen betalen.
Of word er ook al een contant geld schaamte gecre’eerd.wat een achterlijk klotenland zijn we toch aan het worden,sterker we zijn het al jaren.

Floppy

Vd velden mee eens! Dat deze land hunzelf zwart maakt is hun probleem toch niet de mijne. Gelukkig ben ik hier niet geboren in China is het ook zo maar als het om contant geld gaat doen ze ook niet echt moeilijk.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond