Deel dit artikel
-

Rechtszaak tegen weigering van contant geld door bioscoop

Vanochtend behandelt de Rechtbank Gelderland het beroep dat de Arnhemse privacy-activist Michiel Jonker heeft ingesteld tegen de weigering van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om handhavend tegen arthouse-bioscoop Focus Filmtheater in Arnhem. De bioscoop weigert contante betaling te accepteren.

De bioscoop eist sinds de verhuizing naar een pand dat miljoenen heeft gekost, pinbetaling bij aankoop van filmkaartjes aan de kassa. Daarmee dwingt de bioscoop bezoekers tot het laten verwerken van hun persoonsgegevens.

Jonker is het daar niet mee eens en heeft om die reden in augustus 2018 een handhavingsverzoek bij de Autoriteit Persoonsgegevens ingediend. De AP heeft dat verzoek in november 2019 afgewezen omdat volgens de AP niemand verplicht is om contant geld als wettig betaalmiddel te accepteren.

Volgens Jonker is er in geval van toonbankbetalingen in een aantal gevallen echter wel degelijk een plicht om contant geld te accepteren, als er bij betaling alleen op deze manier kan worden voldaan aan de in de AVG opgenomen vereisten van ‘dataminimalisatie’, ‘aantoonbare noodzaak’ en ‘subsidiariteit’.

Focus Filmtheater is een arthouse-bioscoop die films vertoont over gevoelige onderwerpen. Het moet volgens Jonker niet mogelijk zijn dat achteraf door middel van profilering wordt achterhaald voor welke films iemand in de loop der tijd belangstelling heeft getoond. Als deze bioscoop privacyvriendelijke contante betaling mag weigeren, dan is dat het signaal dat iedereen afhankelijk mag worden gemaakt van niet-anonieme methoden om betalingen te doen – via pin of via internet.

Sinds de indiening van het beroep twee jaar geleden is dit nog veel actueler geworden door plannen van Nederland en de EU om digitaal geld in te voeren (CBDC) en om burgers te verplichten zich te laten registreren door middel van een ‘digitale identiteit’.

Deel dit bericht

2 Reacties

Friso

Wat een vervelend mannetje Michiel Jonker. Heeft hij niets anders te doen dan een bioscoop te pesten?

Dirk - Social Rebels

Wat een held. Eindelijk iemand die het niet alleen snapt maar ook durft te handelen. Heel dapper. Enge mensen (waaronder vele vrijmetselaars) binnen overheden proberen meer dan ooit door misbruik van digitalisering onder het mom van “algemeen belang en veiligheid” een totalitaire controle over iedere seconde van ons korte leven te verkrijgen. Ik ben zelf al 35 jaar in de ICT en weet als geen ander dat elk computergestuurd apparaat van telefoon tot auto continu gegevens van ons doorstuurt naar de makers, die heel bewust en soms zelfs verplicht geheime achterdeurtjes inbouwen voor zichzelf en voor de overheid.

Criminaliteit wordt ondertussen sterk overdreven om ons allemaal te kunnen/mogen volgen! De onvermijdelijke chinaficering van Europa om te kunnen blijven concurreren. Vrijheid zit politiek en commercie in de weg en moet dus verdwijnen! Dat wordt slim verpakt als “makkelijker en veiliger voor iedereen”. Sociale marketing heet dat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond