Deel dit artikel
-

Recipeweb failliet

Recipeweb is failliet. De rechtbank in Amsterdam heeft afgelopen vrijdag 26 januari het faillissement uitgesproken van de Nederlandse vestiging, alsmede van de internationale holding. De 38 medewerkers zijn ontslagen.

De faillissementen van de vestigingen in Zweden, Frankrijk, Duitsland en Engeland, met in totaal nog 12 medewerkers, zijn nog niet uitgesproken.

Recipeweb verkeerde vanaf 3 januari in surseance van betaling . Het bedrijf zocht naar een lead investor die een bedrag van 2,5 miljoen euro op tafel moest leggen. De overige 1,5 miljoen euro die nodig was om dit jaar tot winstgevendheid te komen zou dan volgen van co-investors die al hadden toegezegd.

Toen het niet lukte om een lead investor te vinden, is Recipeweb op zoek gegaan naar een strategische partner, waarbij gedacht kan worden aan een levensmiddelenfabrikant, uitgever of retailer. Er is gesproken met twee kandidaten over een doorstart na een faillissement. Gistermiddag haakte de laatste af, aldus CEO en oprichter Oscar van Dijk.

Volgens Van Dijk liepen de onderhandelingen stuk op verschil van inzicht over de nieuwe koers. Recipeweb wilde na een doorstart zowel een consumentensite overeind houden, als de infrastructuur licenseren aan andere bedrijven. De mogelijke partner wilde die twee modellen splitsen. Dat zou volgens Recipeweb geen levensvatbare business opleveren.

Recipeweb is opgezet met geld van oprichter Oscar van Dijk, Twinning en later ook van NeSBIC CTE fund.

Deel dit bericht

21 Reacties

Jan Jacobs

Jammer dat Recipeweb failliet is, maar er mankeerde denk ik wel iets aan de marketing. Pas toen ik het bericht van Emerce op mijn SMS kreeg over de surceance ben ik bij Recipeweb gaan kijken, en zag toen wat voor interessante content ze aan kunnen bieden voor de sites van levenmiddelenproducenten waarvoor ik werk. Ik hoop dat er nog andere providers van dergelijke specifieke content zijn of dat er een doorstart komt.

DiningCity

Jammer van Recipe web. Maarja, de een zijn dood de ander zijn brood. Meer recepten op:  http://www.diningcity.nl  De Online Restaurant Gids 

P Zadelhoff

Hoe durf Diningcity zichzelf met Recipeweb te vergelijken! - Peter

Anders Floor

Tsja, blijft jammer hoor, het idee was goed, alleen schortte het aan de uitwerking. Men was alleen maar achter de schermen bezig met mooie marketingconcepten, maar vergat voor de schermen te werken aan de populariteit van de site. Toen de markt de noodzakelijke reality check kreeg, stonden investeerders opeens een stuk minder snel klaar om te investeren in een site die door de consument werd genegeerd. Die consument zat immers op vrijwilligerssites waar het "liefhebbers onder elkaar"-gevoel wel werd gerealiseerd. Koken is voor de consument namelijk geen kille zakelijkheid; koken is leuk en gezellig. Maar ja, probeer dat de heren in driedelig pak maar eens duidelijk te maken.

Lucien M. Burm

oeoeoeoeoeh…Fout zeg, DiningCity! Zo maak je vrienden. Zorg eerst maar dat je wat van je eigen postbusbedrijfje maakt! Sorry voor de modder iedereen, maar het moest van het hart. Het waren fijne lui bij Recipeweb en het is jammer dat het ophoudt te bestaan. Iedereen van Recipeweb veel succes toegewenst bij de volgende venture!

Mike

He, dat is nu jammer…bij deze te koop aangeboden: http://www.recipeweb.tv

Jan Derk

Vond Recipeweb best wel een redelijk initiatief in vergelijking met vele andere Internetbedrijven. Maar zoals bij vele andere Internet bedrijven veel te ambitieus begonnen. Waar zijn de tijden van zuinigheid en geleidelijke groei. Men zou in een sterk afgeslanktevorm door moeten gaan, want de PR is de laatste tijd best ok. En dining city… Wat een morbide vorm van spam. Jan Derk

kees

Lekker, lekker, lekker, dat was de bedoeling van de content, nu zijn de reacties 'lekker'. Lijkenpikkerij alom, moddergooien, mensen die zichzelf neerzetten alsof ze weten waar het businessmodel op was gebaseerd; 'er was iets mis met de marketing'…GVD, begin zelf is een bedrijf waar je je te pleures voor werkt. Een bedrijf waar jij, je medewerkers en je geldschieters in geloven. Moet je eens kijken wat er met je gebeurt als de zakken geld ineens worden verplaatst en probeer eens in te schatten wat er dan met jou persoonlijk gebeurt. Maak wat van de wereld en begin vooral bij jezelf!Hulde aan het initiatief en de mensen die ervoor GAAN. Kop dus op en het volgende initiatief van de grond trekken. De markt staat er nu zelfs beter voor! 

Jeroen van den Brink

Geachte lezers van Emerce, Wij zijn vandaag gewezen op een reactie op dit artikel die namens DiningCity zou zijn geschreven. DiningCity bestaat uit twee hardwerkende studenten en wij hebben allebei niets met deze reactie te doen. Het e-mail adres in de reactie is zelfs foutief (reactie@diningcity.nl hebben wij niets eens geactiveerd!). Met vriendelijke groet, Jeroen van den Brink ____________________________________ Naschrift Redactie Emerce Inderdaad heeft iemand onterecht namens DiningCity gereageerd. We laten de betreffende reactie echter staan omdat er reeds door anderen op gereageerd is. RecipeWeb is er inmiddels van op de hoogte dat de echte vertegenwoordigers van DiningCity te goeder trouw zijn. 

Jeroen van de Wiel

Recipeweb werd altijd als onze grootste concurrent gezien en het is altijd jammer om zo'n belangrijke speler in de markt kwijt te raken. Jeroen vd WielSmulWeb

Anders Floor

Sorry hoor, kees, maar om kritiek op een film te hebben hoef ik er zelf toch niet een geregisseerd te hebben? Dan zou ik enkel meer recht van spreken hebben, meer niet. Feit is dat Recipeweb niet aansloeg bij het publiek, in tegenstelling tot diverse liefhebberssites als De Hollandsche Pot. Die bieden inhoudelijk en functioneel wellicht minder, maar zijn wel gemaakt vanuit de beleving van een kookliefhebber, en dat merk je als bezoeker. Smulweb had dat ook, totdat ze alles achter een login/password gooiden (sindsdien kom ik daar ook niet meer, op een gegeven moment bereikt elke internetter het punt dat ie vindt dat ie wel genoeg user/wachtwoord-combinaties te onthouden heeft).

Koen Verhagen

Off-topic, waarvoor excuses, maar ik kan het, in het kader van het Diningcity verhaal en het "de een zijn dood…" – concept, toch niet laten om hier even te melden hoe bijzonder smakeloos ik de wervingscampagne van Adcore vindt. 

Elbert de Bruin

Toen ik las over de surceance ben ik eens gaan kijken. Naar de rubriek Wat eten we vandaag? Vandaag? Da's dan vanvond. En wat zei het bijbehorende recept? "Klaarmaken in de oven en dan in de koelkast 24 uur laten opstijven." Tsja, zo wordt je IPO zeker geen succes.

J. Andries

Erg jammer dat alweer een internetbedrijf tenonder gaat. In het begin vond ik het idee en de uitwerking een beetje amateuristisch. Maar in de loop van de tijd was het concept duidelijk uitgegroeid tot een professioneel bedrijf dat zelfs internationaal wilde opereren. Allemaal erg leuk en aardig, maar een dergelijke ambitie tot de roll-out van een Europese "receptenportal" is toch, zo blijkt, te hoog gegrepen. Het lijkt allemaal de gewoonste zaak van de wereld om de burnrate tot het maximum te drijven, om vervolgens zo snel mogelijk tot een IPO te komen. Die instelling blijkt alweer niet te werken. Ach ja, je hebt zaaiers en graaiers. Helaas behoorde RecipeWeb tot de laatste categorie.

Ex-medewerker RecipeWeb.com

Beste heer/ mevrouw Andries, Graaiers? RecipeWeb? Kom nou toch. We hebben met z'n allen maanden (jaren) keihard gewerkt om dit bedrijf tot een succes te maken. Dat dit niet is gelukt omdat investeerders doodsbang zijn geworden, daar is een professioneel bedrijf als RW de dupe van geworden. Niet omdat we graaiers zouden zijn. Ga zelf maar eens je kont eraf werken in de nieuwe economie voordat je dat soort kreten uit. 

kees

"J Andries" trek jij je nou helemaal niets aan van opmerkingen over de genuanceerdheid van de reacties op deze site. Als je dan de tijd neemt om te reageren, zorg dan ik elk geval voor een beetje toegevoegde waarde,

J. Andries

Ga me nou niet wijs maken dat het oh zo hard werken is in de nieuwe economie. Als CEO van een internetbedrijf weet ik heel goed dat "je kont eraf werken" noodzakelijk is. Maar het is een misverstand om te denken dat dat een garantie voor succes is.Ik wil met m'n voorgaande reactie niet het bedrijf omlaag halen, maar alleen de visie vind ik niet helemaal deugen. De Nederlandse portal was nog niet lang een feit, of de buitenlandse vestigingen werden al opgezet. Dat bedoel ik met de term "graaier". De ambities waren te groot, het ging allemaal te snel. En dat is de ondergang geweest van vele internetbedrijven. Natuurlijk, de directe reden voor het faillisement is het tekort aan venture capital. Maar daar kan je de investeerders niet de schuld van geven, na de tientallen faillisementen van de afgelopen maanden is het niet meer dan normaal dat ze beter opletten wat ze met hun geld doen.

Teun van Essem

't is toch werkelijk niet te geloven dat men hier erin slaagt om de ondernemers(waarvan er een zelf 1 miljoen van zijn eigen guldens in de toko had zitten) te beschuldigen van graaien. Dit ligt niet aan de ondernemers, hoewel hij (de CEO) best beter had kunnen opletten.RW is ten onder gegaan aan een burn rate die te hoog was door expansie (al dan niet rationeel en nodig). Die expansie is ze ingegeven door de VCs (Nesbic en Twinning) die samen Nederlandse bedrijven slecht vinden en alleen willen investeren in ondernemers die beweren dat ze snel kunnen expanderen.Ik stel de vraag nog 1 keer : bestaat er een relatief jong nederlands Internet of IT-bedrijf dat erin is geslaagd te expanderen en zelfstandig te blijven (of zelfs te blijven bestaan?) Het wordt tijd dat al die nederlandse VCs eens een lesje realisme gaan volgen en dochter worden van een echt VC bedrijf die weet wat ondernemen is.Dan zijn dit soort fouten niet meer nodig. MVG Teun van Essem 

Paul van Keep

Teun, wij (Sumatra) hebben intussen vier jaar in de opbouw van ons bedrijf en onze merknaam zitten. Het gaat langzaam, maar gestaag. Geen megalomane internationale aspiraties maar proberen op gedegen wijze een goede naam en een tevreden klantenkring op te bouwen.Een jaar geleden zagen we de ene na de andere snotaap met een rotvaart langskomen en bakken met VC geld ophalen. Toen hebben we ons serieus afgevraagd of we wel goed bezig waren. Een jaar later denk ik dat we het gelijk aan onze zijde hebben gekregen. We bestaan nog, we groeien en breiden onze productportfolio uit. Het kan dus wel. Vrijwel alle hardlopers zijn doodlopers gebleken in de Internet goudkoorts. Uitzonderingen zijn er slechts weinig. Het oude verhaal van de haas en de schildpad gaat nog steeds op. 

Teun van Essem

Paul, jullie zijn toch die club die een soort rapport engine voor o.a. Exact heeft gebouwd ?En nu ook een soort web overlay geloof ik? Maar goed, mijn vraag was eigenlijk meer: Nederlandse venture funded clubs die internationale expansie hebben overleefd en ook nog een eigen bedrijf zijn (dus niet Seagull die 3/4 van z'n omzet bij IBM haalt). Ik herriner me alleen nog Baan (niet gelukt, althans niet meer als Baan zijnde), HCS (explosie), Infotheek (explosie), Simac (implosie), Siennax (schijnt nu 90% van de omzet in Duitsland te halen, dus geen NL bedrijf meer),Recipeweb (uiteraard), No-wires-needed (overgenomen door godweetwie).En dit lijstje gaat nog wel even door.Is er nog een IT bedrijf (en nou niet Getronics roepen, die installeren ook stoplichten) dat vanuit een Nederlandse basis inderdaad internationaal heeft geexpandeerd, nog zelfstandig is en wat goed gedijt ? MVG Teun

Paul van Keep

Teun, niet zo denigrerend over onze producten, ja. We maken standaard software voor e-business integratie en hebben sinds kort inderdaad ook een ASP product voor het invoeren van een boekhouding over het web.Maar goed, een ander voorbeeld dan: Exact. Dat is nog zelfstandig, heeft een klein beetje VC geld (gehad?) en is internationaal actief. Weliswaar na veel vallen en opstaan (daar heb ik ook mijn les uit geleerd). Ook Uniface was internationaal redelijk succesvol toen ze overgenomen werden door Compuware. Het kan dus wel. Maar je hebt gelijk, de successen van internationalisatie vanuit Nederland zijn zeer dun gezaaid.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond