Deel dit artikel
-

Reclame-inkomsten Amazon groeien 50 procent

Zeven procent van de concernomzet van Amazon is afkomstig uit de exploitatie van reclameruimte. Retailmedia is ondertussen de helft van de grootte van clouddienst AWS, zo laten de kwartaalcijfers zien.

Amazon publiceerde zojuist de financiële resultaten over het derde kwartaal van 2021 en die laten een bedrijf in beweging zien. Zo is voor het eerst meer dan de helft van de omzet afkomstig uit de verkoop van diensten. Handel in proucten levert 54,9 miljard dollar, oftewel een miljard dollar, minder op.

De omzet komt steeds meer van derde partijen die hun artikelen bij Amazon in de schappen leggen en daar een commissie voor betalen. Dat doen ze ook als ze de fulfillment en het vervoer van orders uitbesteden aan de e-commercegigant. Onder hetzelfde kopje ‘Diensten’ vallen ook de abonnementsinkomsten uit Prime, digitale boeken en video, maar ook AWS en reclamediensten.

De cloudomzet van AWS steeg met 39 procent tot 16,1 miljard dollar en is goed voor vijftien procent van de 110,8 miljard omzet.

Adverteerders en mediabureaus zien in Amazon ook steeds vaker een partner tot wie ze zich kunnen richten voor extra digitaal bereik. De e-commercegigant weet vrij nauwkeurig wie zijn sites en apps bezoeken en in welke fases van een productoriëntatie en aankoopintentie die mensen zich bevinden. Informatie waar adverteerders grif voor betalen, om zichzelf tijdens die klantprocessen in beeld te werken.

De omzet uit retailmedia steeg tot zo’n acht miljard dollar, een plus van vijftig procent ten opzichte van een jaar geleden.

Netto houdt Amazon 3,2 miljard dollar over. Dat is de helft van vorig jaar. Dat komt deels door de forse investeringen in fulfillmentcentra. Sinds de uitbraak van het coronavirus verdubbelde die capaciteit ongeveer.

Voor het vierde kwartaal houdt CEO Andy Jassy rekening met een omzet van tussen de 130 en 140 miljard dollar, wat een stijging van tussen de vier en twaalf procent zou betekenen.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond