Deel dit artikel
-

Reclame-inkomsten Amazon over de tien miljard dollar (+22%)

Voor het eerst gaat de omzet uit retailmedia bij Amazon over de tien miljard dollar in een kwartaal. Die bedrijfseenheid groeit evensnel als de reclame-inkomsten bij Google.

Gisterenavond publiceerde Amazon de kwartaalcijfers waaruit blijkt dat de tak Advertising een omzet boekte van 10,7 miljard. Dat is twee keer sneller dan de hele omzetgroei van het concern.

Advertising is nu goed voor elf procent van de totaalverkopen. E-commerce is bij Amazon verantwoordelijk voor 44 procent van de omzet. De rest is afkomstig uit marktplaatsdiensten, het faciliteren voor handel door derden, wat goed is voor 24 procent, clouddiensten van AWS (16 procent) en abonnementen op bijvoorbeeld Prime (7 procent).

De concernomzet voor het kwartaal dat eind juni eindigde kwam uit op 134 miljard dollar, een toename van elf procent. De nettowinst bedroeg 13,1 miljard dollar. Dat is twee miljard meer dan vorig jaar.

De vergelijking met Google als digitaal reclamefuik gaat slechts ten dele op. Beiden tonen vergelijkbare groeicijfers in het reclamesegment, maar Google is op dit punt zeven keer groter dan Amazon. Niettemin wenden adverteerders zich enthousiast tot Amazon, omdat dat geen last heeft van privacyregels die persoonsgerichte reclame belemmeren. Veel Amazon-gebruikers zijn ingelogd tijdens hun bezoek en geven daarmee automatisch hun persoonsgegevens af voor commerciële exploitatie.

Dat laatste is een verklaring voor de opkomst van e-commercepartijen als Amazon, en in Nederland bijvoorbeeld bol.com en Zalando, als partners voor mediabureaus en e-commercepartijen die extra bereik zoeken.

Reclamegigant Omnicom sloot in de afgelopen weken nog een pact met Amazon om dienst AI- en reclamediensten in te zetten om zijn online campagnes efficiënter te maken. Het wil het handwerk uit creatieve briefings, mediaplannen, doelgroepbepaling en resultaatmeting weg automatiseren.

Amazon heeft 1,4 miljoen werknemers, vier procent minder dan een jaar geleden.

Beleggers ontvangen de jongste kwartaalcijfers enthousiast. De koers stond in de handel nabeurs gisteren ruim zeven procent hoger op 138 dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond