Deel dit artikel
-

‘Reclamemarkt niet voorbereid op mobiele commerce’

De meeste adverteerders zijn niet voorbereid op mobiele commerce. Ze richten hun sites er niet op, landingspagina’s evenmin. Uit cijfers van Zanox blijkt wel dat de consument er op zit te wachten.

“Marketeers vragen zich af hoe ze hun budgetten voor 2012 moeten inrichten. Gezien de economische tegenwind van dit moment is dat lastig te beantwoorden. Maar mobiel internet is ontegenzeggelijk een van de kanalen die de komende jaren fors gaat groeien. De meeste adverteerders en uitgevers snappen het nieuwe kanaal echter niet”.

Philipp Justus, directievoorzitter van affiliatenetwerk Zanox, liet een onderzoek doen op 1.000 van de sites in zijn eigen netwerk. Daaruit blijkt dat het bedrijfsleven wellicht niet weet wat ze met het mobiele kanaal willen. De consument weet het echter wel.

“Tussen juli 2010 en juli 2011 steeg het aantal transacties op ons netwerk met 597 procent. De ‘gewone e-commerce’ via het web nam in dezelfde periode met 69 procent toe. Onze eigen omzet uit m-commerce steeg in diezelfde periode met 481 procent.”

Van alle mobiele dragers blijkt de iPad de meeste omzet per transactie op te leveren. Twee keer meer dan transacties via het web en nog een factor meer dan via mobiele telefoons. Een mogelijke verklaring volgens Justus is dat iPadkopers per definitie wat meer te besteden hebben en bovendien geen drempels ervaren om online te kopen.

Roger Kenbeek van Zanox stelt dat vijf procent van de transacties in Nederland via een mobiele drager tot stand komt. Zijn collega Thomas Joosten signaleert wel een probleem bij adverteerders en uitgevers. “Ze richten hun landingspagina’s niet in op het mobiele verkeer. Ook de daarop volgende pagina’s bij de afhandeling van een transactie zijn dat niet.” De komende decembermaand achten ze een goede periode voor ondernemers om de eerste ervaringen op te doen met m-commerce.

Joosten trad met zijn M4N-team in juni 2011 tot het Duitse Zanoxconcern toen zijn bedrijf werd overgenomen. De Zanoxbedrijven elders in Europa plukken nu al de eerste resultaten van die acquisitie. M4N ontwikkelde namelijk een mobiele applicatie voor iOS en Android voor zijn affiliates. Publishers kunnen op hun mobieltje real time de financiële resultaten van hun werk zien. De M4N-app kreeg een Zanoxjasje en ging vrijdagochtend live in de App Store. De Duitse makers stellen dat hij binnen een paar uur al in de top 100 zakelijke apps stond.

Van de economische tegenwind zegt Zanoxbaas Philipp Justus vooralsnog weinig te merken. De financiële resultaten over de eerste helft van 2011 waren 24 procent verbeterd ten opzichte van het jaar ervoor. Hij wil niet kwijt of hij nu in de aanloop naar de feestdagen tekenen van economische aarzeling ziet bij zijn klanten of de consument.

Het bedrijf heeft nu 600 man in dienst. Sinds begin dit jaar groeide het affiliatenetwerk met 110 medewerkers. De afdeling Techniek bestaat uit 150 man.

Het internationale bedrijf Zanox is een fusiebedrijf van het Digital Window (Buy.at en Affiliate Window) Publigroupe uit Zwitserland en van Axel Springer uit Duitsland en Zanox, ook de stal van Publigroupe. De bedrijven gingen in juli 2010 samen.

Foto: Yeray Hdez Guerra (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

rickpijpers

Leuk onderzoek, herkenbare resultaten. Gr Rick

Steven

Heel herkenbaar, waarom mobiel adverteren als je website niet geoptimaliseerd is voor mobiel? Het zit er wel aan te komen, Wehkamp heeft net m.wehkamp.nl 2 gelanceerd (ziet er een stuk beter uit) en met de mogelijke lancering van Ideal Mobiel volgend jaar zal mCommerce snel momentum in NL winnen.
Zie ook de LinkeIn groep Mobile Commerce NL http://www.linkedin.com/groups?gid=4059883&trk=hb_side_g

Adri Ulfman

Ideal Mobiel zorgt voor de doorbraak.Als we dan ook nog los komen van de IOS/Android oogkleppen dan wordt mobile snel het internet van nu. Transactie-based marketing in de lead van deze ontwikkeling?!

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond