Deel dit artikel
-

‘ReCommerce marktplaatsen presteren beter dan de bredere retailmarkt’

ReCommerce, oftewel de tweedehands onlinemarkt, zal tegen 2025 naar verwachting vijf keer sneller groeien dan de totale retailmarkt. Online advertentiemarktplaatsen leveren een belangrijke bijdrage aan de tweedehands handel en de circulaire economie. Dat blijkt uit onderzoek van Cross-Border Commerce Europe met steun van FedEx Express en Poste Italiane.

In 2022/23 werd de waarde van de ReCommerce-markt in de EU geschat op 94 miljard euro, een waarde die naar verwachting zal groeien tot 120 miljard euro in 2025 (een stijging van 27 procent). In de komende drie jaar zal het marktaandeel naar verwachting stijgen van 12,3 naar 14 procent.

85 procent van de shoppers heeft het afgelopen jaar tweedehands goederen gekocht of  verkocht, waarvan 27 procent dit voor de eerste keer deed.

75 procent van de Recommerce vindt plaats in categorieën buiten kleding, zoals elektronica, meubels, huishoudelijke artikelen, boeken, sportartikelen, outdoor en auto’s.

76 procent van de shoppers is van mening dat het stigma rond tweedehands shoppen is afgenomen, en 41 procent zegt dat tweedehands kopen een statussymbool is.

De prijs blijkt de sterkste drijfveer voor het kopen van tweedehands: consumenten willen hun gewenste levensstijl behouden binnen budgettaire beperkingen. Europeanen wenden zich tot wederverkoop (tweedehands) als een manier om ‘financieel’ rond te komen.

Op het gebied van duurzaamheid scoren recommerce marktplaatsen beter dan de algemene marktplaatsen. AliExpress, Temu, Wish, DHGATE, Joom en Taobao (China) scoren slecht door het ‘CO2 verslindend intercontinentaal logistiek businessmodel’. Ook hebben bekende marktplaatsen zoals Amazon, Zalando en Fruugo lagere duurzaamheidsprestaties.

De TOP 10 Cross-Border Sustainable Marketplaatsen 2022/23

Nummer 1: OLX
Nummer 2: AutoScout24
Nummer 3: eBay
Nummer 4: AbeBooks
Nummer 5: Facebook Marketplace
Nummer 6: Etsy
Nummer 7: Catawiki
Nummer 8: Delcampe
Nummer 9: Rent the Runway
Nummer 10: Vinted

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond