Deel dit artikel
-

‘Recordaantal probleemgokkers verwacht na nieuwe wetsinvoering’

Nederland loopt groot risico op een sterke toename in risico- en probleemgokkers, blijkt uit onderzoek van Connection SGGZ. De wet Kansspelen op Afstand die sinds oktober 2021 van kracht is, zal voor drastische veranderingen in het kansspellandschap zorgen. Dit gebeurde eerder al in het buitenland, waar jaren na het legaliseren van online gokken recordhoogtes in het aantal gokverslaafden behaald werden.

In Nederland zijn er zo’n 8.435.000 recreatieve spelers, 95.700 risicogokkers en 80.000 probleemgokkers. Dit zijn geschatte cijfers uit 2015. Daarnaast waren in datzelfde jaar 2.186 mensen in behandeling voor een kansspelverslaving.

Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (CRUKS) is het orgaan dat zich bezighoudt met het uitsluiten van risico- en probleemgokkers van zowel offline als online kansspelen. Toch kunnen er volgens Connection SGGZ vraagtekens gezet worden achter de waterdichtheid van dit systeem. Verschillende stakeholders uiten zowel zorgen als ontevredenheid over de regelgeving en er wordt zelfs kritiek geuit in de Tweede Kamer.

Nu reclame voor online kansspelen ook toegestaan is, is er meer reden tot zorgen. Ondanks de regelgeving heeft de Consumentenbond zich al teruggetrokken van de samenwerking met Stichting Reclame Code uit ontevredenheid over de bescherming van spelers met betrekking tot dit soort reclames. Zo is onderzocht dat gokreclame niet alleen bijdraagt aan de sociale acceptatie van gokken, maar dat die daarnaast leidt tot meer gokgedrag en meer risico’s voor bestaande probleemgokkers, jongeren en kwetsbare groepen. Alhoewel vanuit de Tweede Kamer gesteld werd dat het aanwakkeren van deelname niet het doel was van de legalisering, is dit feitelijk wel het geval.

Cijfers uit het buitenland brengen de mogelijkheid een betere inschatting over de gevolgen voor Nederland te maken. In België is het al een aantal jaar legaal om online deel te nemen aan kansspelen. Het aantal deelnemers bleef stijgen en in 2018 mocht zelfs een recordaantal mensen (353.312) niet meer deelnemen aan zowel offline als online kansspelen als gevolg van problematisch gokgedrag. Dit betreft een stijging van wel 50 procent in 5 jaar tijd.

In Nederland is er op dit moment dus een hoge nood aan nieuwe onderzoeken die inzicht geven in de gevolgen van de legalisering. Tegelijkertijd heerst eveneens de hoge bezorgdheid voor een toename van het aantal problematische gokkers.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond