Deel dit artikel
-

Redactierobot RTL Nieuws schrijft verhalen #TK2021

Een redactierobot van RTL Nieuws schreef gisterenavond en vannacht aan de lopende band nieuwsverhalen over gemeentelijke uitslagen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

“Het is de eerste keer dat we onze robot ADAM, Automatische Data Artikel Machine, op deze wijze inzetten om realtime binnenkomende data om te zetten naar verhalen”, vertelt datajournalist Jasper Bunskoek van RTL Nieuws op Twitter.

De machine was zo getraind, dat wanneer de officiële uitslag van een gemeente binnenkwam, dat er binnen een minuut een verhaal online stond. Niet zomaar een titel en een intro, maar een volledig verhaal met uitslag, grafieken en duiding.

Dit soort redactiebots wordt vaker gebruikt in de journalistiek. Dat gebeurt met name voor verhalen waarvoor de input wordt aangeleverd als voorspelbaar gestructureerde data. Dat zijn bijvoorbeeld financiële verhalen over opening of sluiting van de beursdag of de hoofdlijnen uit een kwartaalbericht en, bij de sportpers, items met uitslagen van sportwedstrijden. Met name voor de regionale pers, die met weinig man grote gebieden met veel wedstrijden bedienen, kan techniek veel efficiëntie opleveren.

Foto: daryl mitchell (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond