Deel dit artikel
-

Reizigers plannen route met reisverwachting

De VerkeersInformatieDienst biedt op haar website gebruikers de mogelijkheid om de reistijd van een route nauwkeuriger te plannen. Anders dan bij traditionele routeplanners wordt hier de reistijdverwachting voorspeld.

Bij reistijdverwachting wordt ook rekening gehouden met voorspelbare factoren als bijvoorbeeld de weersomstandigheden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat schreef een wedstrijd uit in de hoop een impuls te geven aan de ontwikkeling en het gebruik van reistijdenverwachting voor weggebruikers.

De winnende reistijdvoorspeller werkt met een database waarin de reistijden zijn opgenomen van het wegennet tot 1 jaar terug. Bij het opvragen van een reisverwachting wordt de rit een aantal keer gesimuleerd om de reistijden na te gaan. Hierbij worden ook gegevens betrokken over de dag van de week, seizoenen, vakantieperiodes en weersverwachting.

Een evenementenkalender is nog niet opgenomen, evenals gegevens over wegwerkzaamheden. In samenwerking met de VerkeersInformatieDienst worden deze gegevens momenteel verzameld om op een later tijdstip ingevoerd te worden. Ook andere actuele verkeersinformatie wordt in de nabije toekomst nog toegevoegd.

Aan de competitie deden 5 bedrijven mee. De test verliep online en de bedrijven kregen 600 opgaven voor de kiezen waarbij binnen enkele seconden een voorspelling gedaan moest worden over de reistijd van een bepaalde route. Deze voorspellingen werden vervolgens geverifieerd door de route daadwerkelijk af te leggen, of op basis van camerawaarneming.

Het ministerie hoopt met verkeersverwachting reizigers te stimuleren om de vertrektijd aan te passen, een ander vervoermiddel te kiezen of een afspraak anders in te plannen.

De dienst is bedoeld als ondersteuning bij het plannen voor een trip. Wanneer de gebruiker al in de auto zit is het vertrektijdstip al bepaald. In die zin is het geen concurrent van andere navigatiesystemen. Het is de bedoeling dat de gebruikers bepalen hoe lang ze van te voren weg moeten waardoor ze vaker op tijd aankomen en of ze hun reis wellicht willen uitstellen. Mensen met een PDA in de auto en toegang tot internet kunnen de dienst in de auto wel gebruiken.

Modelit, de ontwikkelaar van het algoritme achter de dienst, heeft in de wedstrijd van het ministerie van Verkeer en Waterstaat de hoofdprijs van 200 duizend euro gewonnen voor het bouwen van de  meest nauwkeurige praktisch toepasbare reistijdvoorspeller. De hoofdprijs wordt overigens pas uitgekeerd nadat de voorspeller tenminste 500 duizend keer is geraadpleegd.

Door het gebruik van reistijdverwachting is de reistijd voor de meest voorkomende ritten (tot 30 kilometer) vaak op 5 minuten nauwkeurig te voorspellen. Op langere ritten gaat het in de regel om een nauwkeurigheid van 10 tot 15 minuten.

Ook Routenet werkt met reisverwachting, maar gebruikt hiervoor het algoritme van een andere deelnemer uit de competitie.

Bron foto: gohsuket (CC)

Deel dit bericht

3 Reacties

Iwan Banens

Beetje oud nieuws. ANWB heeft al sinds vorig jaar een reistijdverwachting binnen de ANWB Routeplanner ge?ntegreerd. Zie http://route.anwb.nl Dit is samen met Charta Software, Falkplan Andes en TNO ontwikkeld.

Paul Brackel

'The proof of the pudding is in the eating' zeggen de Engelsen. Probeer ook eens deze winnende reistijdvoorspeller uit – ik was verrast onder het kaartje deze opmerking vinden "In deze verwachting is de actuele situatie op de weg NIET meegenomen. Kijk daarom ook op onze actuele pagina of bel onderweg met 0900-8855 (50cpm)".  Ik denk dat de consument zo'n uitsluiting niet verwacht.

Mark

Sinds april 2007 heeft 9292 een auto & OV planner op internet met reistijdenverwachtingen: http://routeplanner.9292.nl

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond