Deel dit artikel
-

Relatief drukste winkeldag vóór Sinterklaas was donderdag

Donderdag was relatief de drukste winkeldag vóór Sinterklaas, met 15 procent meer betalingen met pinpassen en creditkaarten aan de toonbank dan op een recente gewone donderdag en 10 procent meer online betalingen met creditkaarten en iDEAL. Dat meldt de Betaalvereniging.

Vóór corona was de relatief drukste winkeldag in fysieke winkels doorgaans de laatste zaterdag voor of op Sinterklaasdag. In webwinkels wisselt dat, omdat online bestellingen pas na één of meer dagen geleverd kunnen worden en vaak alleen op werkdagen. Vandaag – Sinterklaasdag – kan in fysieke winkels ook nog een relatief drukke winkeldag worden.

Ten opzichte van donderdag 2 december 2021 (vorig jaar) werd er afgelopen donderdag zo’n 20 procent vaker in fysieke winkels afgerekend en in webwinkels ruwweg 10% vaker.

In absolute zin blijft zaterdag de drukste dag in fysieke winkels van de afgelopen week, met naar schatting ruim 20 miljoen kaartbetalingen (5% vaker dan op een gewone zaterdag), voor ruwweg 577 miljoen euro. In webwinkels werd vrijdag het vaakst afgerekend sinds afgelopen dinsdag (de dag na online koopjesdag Cyber Monday), met ruim 4 miljoen creditkaart- en iDEAL-betalingen (evenveel als op een gewone vrijdag), voor een geschatte 380 miljoen.

Gemiddeld vindt ruwweg een kwart van alle iDEAL-betalingen in webwinkels plaats (in e-commerce). Ongeveer een kwart is voor mobiele betaalverzoeken (zoals Tikkies) en de helft is voor andere online betalingen, zoals gemeentebelastingen, online facturen, het online aanvullen van beltegoeden, etc… De verschillen met gewone dagen rond de feestdagen kunnen echter volledig aan e-commerce worden toegeschreven.

In webwinkels wordt ongeveer 8 procent van alle aankopen met een creditkaart afgerekend. Het aandeel van creditkaarten in de omzet van webwinkels ligt rond 15%, omdat met creditkaarten vooral duurdere online aankopen worden betaald. (bron: Thuiswinkel.org)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond