Deel dit artikel
-

reviews & ratings

De kritische keurmeesters van deze rubriek nemen een grote hoeveelheid zakelijke websites op diverse manieren onder de loep. Opgenomen worden sites met een hoog 'need-to-know'-gehalte, sites die veelbelovendheid suggereren vanwege het corporate image van het bedrijf, of sites waarvan de URL veelvuldig onder de aandacht werd gebracht.

Onder redactie van Linda Hell . M.m.v. Maarten Hell en Rogier Schravendeel van NetBeheer BV .

uitmuntend
goed
redelijk
niet best
miserabel

De kritische keurmeesters van deze rubriek nemen een grote hoeveelheid zakelijke websites op diverse manieren onder de loep. Opgenomen worden sites met een hoog 'need-to-know'-gehalte, sites die veelbelovendheid suggereren vanwege het corporate image van het bedrijf, of sites waarvan de URL veelvuldig onder de aandacht werd gebracht.

Onder redactie van Linda Hell . M.m.v. Maarten Hell en Rogier Schravendeel van NetBeheer BV .

uitmuntend
goed
redelijk
niet best
miserabel

ENTERTAINMENT.

BARBQUE.COM
Barbecue-adepten vinden recepten voor vlees en sauzen op de Barbque.com site. Daarnaast zijn er adviezen voor beginners (NEVER USE PETROL!) en kunnen mensen culinaire suggesties insturen. Er valt blijkbaar veel over het fenomeen barbecue te melden, want de site is aangesloten bij The Smoke Ring, een webring van BBQ-sites. Maar het smakeloze vleesplateau-wallpaper en de gemakzuchtige navigatie doen niet verlangen naar meer.

BIOGRAPHY.COM
Op deze site van het gelijknamige televisiekanaal zijn biografieën te vinden van twintigduizend bekende en in de vergetelheid geraakte publieke figuren. De site is kleverig door extra's als korte video-biootjes en een interactief raadspelletje. Bezoekers kunnen zich opgeven voor een e-mailservice die hen op de hoogte houdt van de programmering, en in de shop kunnen boeken en video's worden besteld. Een complete site die ondanks de diversiteit en de veelheid aan banners toch een rustige uitstraling houdt.

CHELLO
In tegenstelling tot concurrent @Home Nederland is de portalsite van deze breedbandaanbieder wel te bekijken door ouderwetse modemsurfers. Wie zich niet bekeert tot breedband moet wel wat meer geduld hebben bij de site-opbouw. Een originele navigatie die het midden houdt tussen de zool van een sportschoen en een afstandsbediening leidt naar de secties Sport, Internet, Financieel, Lokaal nieuws en het beter dan andere rubrieken gevulde onderdeel Entertainment. Verder kan er gewinkeld worden bij diverse aanbieders in de shop en is er een newsreader voor de nieuwsgroep. Voor de content en de shop sloot Chello een keur aan partnerschappen, wat het kwaliteitsverschil van de diverse onderdelen verklaart.

DANS NET
een leuke vondst. Ruggengraat van deze site is de Disco Database met een overzicht en een rating van Nederlandse uitgaansgelegenheden, vanwaar het soms lastig terugnavigeren is. Verder is er inhoudelijk niet veel op deze site te beleven.

FRIENDS4ALL
Deze Engelstalige contactsite claimt meer dan duizend leden te hebben, uit onder meer Nederland, België, Frankrijk, Engeland, Duitsland, de VS, Singapore en Australië. Friends4All is gebruiksvriendelijker en uitgebreider dan de meeste contactsites. Voor een gratis lidmaatschap moet een profiel worden samengesteld met naam/ nickname, geslacht, leeftijd, locatie, interesses en dergelijke en er kan een foto worden verstuurd. Op basis van deze profielen kunnen leden via een zoekrobot speuren naar een passende vriend of vriendin. De site bevat ook een mailsysteem dat aangeeft of de penpals je mail al hebben gelezen. Deze site is een aanrader.

GAMERS CENTRAL
Deze snelle en overzichtelijke Engelstalige site van Nederlandse bodem bevat dagelijks nieuws, roddels, reviews en links op het gebied van pc-games. Kracht van deze met screenshots van games opgesierde site met een dungeonachtige uitstraling, is de bevlogenheid die onder meer uit de soms voor niet-gamers onbegrijpelijke recensies spreekt. Een inside-site voor en door gepassioneerde gamers.

MUSICAL FAN
De eenvoudig opgemaakte site van de Musicalclub uit Leuven biedt een alfabetisch overzicht van Nederlandse en Vlaamse musicals, en er is een redelijk bezocht forum. Te koop aangeboden worden een T-shirt en een abonnement op het clubblad. Onder het kopje media staat een overzicht van boeken en cd's over musicals. Als extra zijn hier diverse audiofragmenten te beluisteren. De bezoekers moet wel bij toeval op de betreffende links klikken, want nergens staat duidelijk aangegeven dat er RealAudio-fragmenten aanwezig zijn. Ook ontbreekt enige communicatie over het raadselachtige bestelnummer bij de cd's dat nergens toe leidt, en dat is teleurstellend.

SKATE PLANET
Skate Planet is een van de online clubhuizen voor Nederlandse skaters. Een verkeersbordachtige navigatie leidt naar informatie over skatemanifestaties, techniek en benodigde materialen. Wie nog niet op wieltjes door het leven suist, kan in een database op zoek gaan naar de dichtstbijzijnde skateshop. Online winkelen is niet mogelijk, maar er kunnen wel enkele prijzen worden gewonnen.

VOETBALONLINE
Deze in passend groen-met-oranje opgetrokken site van World Online beoogt een community te zijn voor voetbalfans, spelers, trainers, scheidsrechters en andere betrokkenen in het profvoetbal. De site biedt dagelijks nieuws, wedstrijd- en spelersstatistieken, rangen en standen, persberichten en een speelkalender. DRUKKERIJE.

BOLHUIS
Deze drukkerij uit Ermelo waagt zich met Ermelo Net Shopping op het e-commerce pad. Vooralsnog kunnen hier alleen e-cards worden verstuurd, en het wordt niet echt duidelijk wat de bedoeling is. De eigen bedrijfssite is niets meer dan een presentatie, waarbij het mogelijk is online een offerte aan te vragen en een gastenboek te tekenen.

DINKY DRUK
Een Den Helderse drukker met veel aandacht voor Internet. Speciaal daarvoor is dan ook het zusterbedrijf Kubieke Media opgezet, met een aparte site. Op de site van Dinky Druk staan enige bedrijfsnieuwtjes en informatie. Helaas wordt de bedrijfspresentatie verstoord door enkele Javascript-fouten. En waarom staat het portfolio niet in z'n geheel op het web? Op deze manier lijkt het alsof Dinky Druk bijna geen klanten heeft.

GRAFICUS
Door te veel bewegende advertenties is dit een wat drukke homepage geworden. Toch is deze site van het gelijknamige vakblad zeer nuttig. Er staan een redelijk bijgewerkte agenda op, een zeer uitgebreid brancheregister met verschillende zoekmogelijkheden, een aardige collectie links, een database met korte biografieën en een archief dat teruggaat tot 28 januari 1919. Jammer dat bij een kleiner beeldscherm de zoekmachine voor nieuws en vacatures wegvalt.

JOH. ENSCHEDÉ AMSTERDAM
Deze Amsterdamse drukker is gespecialiseerd in het produceren van waardedocumenten, maar doet ook commercieel drukwerk, jaarverslagen en informatiebeheer. De Hints & Tips op de site geven uitleg over programma's als Photoshop, maar zijn vooral bedoeld om drukwerk digitaal te laten aanleveren. Dit kan nog niet via de site en dat is jammer. Klanten kunnen hier wel een offerte aanvragen via een afgesloten, beveiligd systeem.

KONINKLIJKE WÖHRMANN
Een maar liefst viertalige website die vooral informatie geeft over de diensten van deze koninklijke drukkerij. Klanten kunnen een FTP-account aanvragen, waarmee het mogelijk is om digitale bestanden via de website op de server van Wöhrmann te plaatsen. De presentatie is erg minimaal en verzandt te snel in technische details.

KVGO
De homepage van deze organisatie voor de grafimediabranche is snel en overzichtelijk. Naast een takenoverzicht en 'Leveringsvoorwaarden voor de grafische industrie' zijn hier links naar alle websites van KVGO-leden en wat oudbakken nieuws te vinden. De agenda is daarentegen up-to-date en de zoekmachine werkt voortreffelijk. Op het branchenetwerk Cicero is een voor niet-leden afgesloten KVGO-site te vinden.

MULTICOPY NEDERLAND
Deze drukkerij is aangesloten op 's werelds grootste digitale netwerk op het gebied van drukwerk, kopieën en digitale netwerkdiensten'. Voordeel van het gebruik van Internet of het elektronisch bulletinboardsysteem MultiCopy Online is dat digitaal opgemaakte documenten op ieder moment naar elke vestiging kunnen worden gestuurd om te worden afgewerkt. Hiervoor kan software worden gedownload van de site. Slordig dat de button naar Informatie & links niet werkt.

PLANTIJNCASPARIE
De site van dit jonge samenwerkingsverband kan zowel in een Flash- als in een tekstversie worden bekeken. De 'dynamische versie' wordt ondersteund door een vreemd muziekje en springerige letters. Het Kennisplatform stelt ook nogal teleur, want dit bestaat slechts uit een collectie links en FAQ's.

SDU GRAFISCH BEDRIJF
Tot 1988 mocht SDU uitsluitend drukken voor de overheid, maar sinds het bedrijf ook andere opdrachtgevers mag hebben, heeft het geïnvesteerd in nieuwe technieken. Nu is SDU GB in staat tot moderne technieken als printing on demand. Van deze modernisering is weinig op de website te merken. Hoewel het mooi is vormgegeven en alles goed functioneert, blijft het een droge bedrijfspresentatie.

STADSDRUKKERIJ AMSTERDAM
Noemt zichzelf specialist in grafische communciatievormen en -diensten, maar heeft geen briljante site. De opbouw in drie frames is niet optimaal en de tickertape wat overdreven. Het is kennelijk de bedoeling dat bezoekers rechtstreeks per e-mail contact opnemen met de verschillende afdelingen, want op die mogelijkheid wordt voortdurend gewezen. Boeken uit de boekwinkel kunnen ook per e-mail worden besteld, maar daarvoor moet eerst het bedrag zijn overgemaakt.

 

MARKETING & COMMUNICATIE

AKRON RECLAME EN MARKETING
Weinig bezoekers deden de site van deze Leidse reclamemakers reeds aan, maar daar lijkt dit bedrijf ook niet op uit. Akron verzorgt huisstijlen, folders en brochures en geeft hier een bescheiden bedrijfspresentatie zonder extra's. Gericht op de minder kapitaalkrachtige adverteerder.

FOQUZ ETNOMARKETING
Deze site belooft 'toegang tot de allochtone consumentenmarkt!'. Achterliggende organisatie is een marketingbureau dat is gespecialiseerd in allochtone consumenten en onderzoek doet naar het koopgedrag van deze doelgroep. Foquz fungeert tegelijkertijd als een discussieforum en heeft een eigen krantenarchief, gastenboek en veel info. Niet zo'n mooie site, maar wel interessant.

GEENEN COMMUNICATIE
'Briljante communicatie vereist een bezien van alle dingen door het oog van een ander' en andere waanzin op een wel redelijke site. Dit marketingcommunicatiebureau voor de business-to-business markt ontwikkelt externe communicatiemiddelen zoals logo's, brochures en websites. Voor nieuwe media is de aparte afdeling Nylson Digital Dimensions opgericht, die online echter veel te weinig resultaat laat zien.

GREY
Een goedwerkende puzzel met geluid als openingspagina verwijst naar verschillende subsites, zoals die van Grey Interactive. Met een eigen nieuwsbrief, een smaakvolle lay-out, maar zonder al teveel inhoud. Misschien bewaart Grey creativiteit voor de eigen klanten.

RESULTDDB
De bijzondere site van dit bekroonde reclamebureau is met 'cruise control' of de muis te bezoeken. De automatische Flash-versie bestaat uit een ordinair Multilul-muziekje, een aantal uitspraken van goeroes en enkele campagnes. Bij de gewone versie wordt de informatie wat onhandig gepresenteerd. Op goed geluk moet er op een soort dobbelsteen worden geklikt, en de teksten verschijnen op een piepklein schermpje.

STRAVER REKLAME & VORMGEVING
Deze jonge onderneming uit de stad Delden weet blijkbaar niet dat 'reclame' met een 'c' hoort te worden geschreven. Dit is vergeeflijk aangezien de gebroeders Straver zich voornamelijk bezighouden met het ontwerp van logo's, huisstijlen, folders en Internet-sites. Het overzicht van het werk van Straver paste blijkbaar niet op de webpagina's, want daarvoor moeten potentiële klanten maar naar Delden komen. De 'klant van de week' is een leuke gadget, maar hoelang is dit al 'VVV Delden stad en ambt'.

THE INTERNETWORKERS
Sinds begin 1995 actief en gespecialiseerd in het ontwikkelen van interactieve concepten, maar niet in staat voor zichzelf een interessante website te bouwen. Er zitten best boeiende klanten in het portfolio, dus waarom zijn daar geen linkjes naar gelegd? Lelijke navigatiebalk en vormgeving. De foto's lijken uitgeknipt uit een vergeeld tijdschrift voor herenmode.

ZWART EN PARTNERS
Bedrijfspresentatie die begint met een overbodige recommandatie voor een browser van Netscape. Is dat niet jezelf uit de markt prijzen? Deze site heeft verder erg weinig om het lijf en is slordig in het samenstellen van de informatieve teksten. PUBLISHIN.

AFVAL! ONLINE
Het verkreukelde kringlooppapier op de achtergrond geeft al een hint: dit is de site van het vakblad Afval! De site kopt in met nieuws, informeert over nieuwe afvalverwerkingsproducten en heeft een onderdeel gereserveerd voor het Reststof Bulletin waar afval wordt geruild. Er is een gratis nieuwsbrief en er is een archief van berichten en artikelen. Onderhoudend is het prikbord waar mededelingen te vinden zijn als de volgende: 'Ben op zoek naar grote afvalzakken bxh 74×80 (of hoger) verticale inslag aan beide zijden 19 – 20 cm..

BARNEVELDSE KRANT
Deze moeizaam opbouwende site van het dagblad voor Vallei en Veluwe is in vergelijking met andere kranten online wat mager gevuld. De site biedt lokaal, regionaal en sportnieuws. Daarnaast vindt de bezoeker hier een column over Internet, een rommelige interactieve rubriek en recensies van boeken, video's en cd's. Wie meer wil kan zich via de site op de Barneveldse Krant abonneren.

CHEMISCH2WEEKBLAD
De in een blauw, olie-achtig kader gevatte site van het magazine voor (bio)moleculaire wetenschappen, technologie en chemie dankt zijn levendigheid eigenlijk alleen aan het dagelijks ververste vaknieuws. Interessant voor de doelgroep zijn verder de vacatures en de promotie-agenda. Het Chemisch2Weekblad kondigde ten tijde van het schrijven van deze review de start van een virtuele redactie aan. Het gaat in feite om een uit specialisten bestaand lezerspanel dat artikelen en plannen becommentarieert. Virtuele medewerkers kunnen zich via een invulformulier aanmelden.

DESKRESEARCH NEDERLAND
'Stop searching, you have found', zo orakelt de startpagina van de tweetalige website van de in 1998 opgerichte informatiemakelaar DeskResearch Nederland. Uitgaande van de veronderstelling dat ondernemingen steeds meer gebukt gaan onder een overload aan informatie, biedt DeskResearch haar diensten aan voor ondersteunend marktonderzoek. Hun activiteiten bestaan uit het traceren en selecteren van bestaande informatie en informatiedienstverlening. Op de karig gevulde en zuinig aangeklede website van deze informatiemakelaar kan meer info worden aangevraagd.

FEM DE WEEK
De website van dit onafhankelijke financieel-economische weekblad oogt prettig en alles is er moeiteloos te vinden. De inhoudelijk sterke artikelen zijn soms wat lang voor het lezen op een beeldscherm en de linksectie is magertjes, maar verder gaat het hier om een complete site met online bestelmogelijkheid van financieel-economische boeken en een bestelformulier voor de in HTML opgemaakte dagelijkse e-mail nieuwsbrief Fem De Dag.

HAARLEMS UITGEEF BEDRIJF
Hier presenteert het Haarlems Uitgeef Bedrijf zich als uitgeverij van diverse tijdschriften en digitale uitgaven op IT-gebied voor zowel consument als professional. De site lijkt in opmaak en inhoud meer bedoeld voor de consument dan voor de beroeps. Bezoekers kunnen chatten, een prijs winnen in een quiz, tips en trucs voor games doornemen en een cartoonachtig postkaartje versturen. Daarnaast biedt de homepage overzichtslinks naar de Internet-pagina's van de diverse HUB-uitgaven.

OR ONLINE
De subtiele, over een wit scherm verspreide navigatie-icoontjes op de homepage van OR Online leiden onder meer naar een lexicon, een vraagbaak, een discussieplatform. Verder kunnen ondernemingsraadleden zich op de site amuseren met een Corporate Image Meter en de Organisatie Meter. Sommige delen van de site zijn alleen toegankelijk voor wie zich heeft geregistreerd, en dat is nu nog gratis.

STICHTING MANAGEMENT STUDIES
De Stichting Management Studies verricht onderzoek naar actuele managementvraagstukken rond besturing, organisatie en personeelsbeleid en publiceert daarover. De in flower power-motieven gehulde website behelst weinig meer dan een sombere bedrijfspresentatie.

UITGEVERIJ ANGERENSTEIN
De website van deze uitgever van leerboeken op mbo-niveau biedt een overzicht van haar fonds en de bijbehorende docentenpakketten met uitwerkingen, sheets en examens. Op deze niet mooie, maar wel informatieve site wordt niet gehandeld. Een brochure aanvragen kan wel.

WEBBER
De smakeloze opening van Webber (Red de meisjes in Kosovo, giro 555) duidt hopelijk op goed bedoelde domheid. Na een druk tussenscherm komt de bezoeker bij het online clubhuis van door hormonen vertroebelde puberjongens. De DNA-string navigatie op de spannend opgemaakte interface leidt naar de obligate babes, poep- en pieshumor en voor de hand liggende film- en muziekinformatie. REISBUREAU.

ALLURE TRAVEL
Onafhankelijk reisbureau uit Maarssenbroek dat sterke banden heeft met de KLM, zoals blijkt uit de 'Zwaanzinnige aanbiedingen'. Online boeken van arrangementen en reisverzekeringen ? via ELVIA Reisverzekeringen ? is hier mogelijk. Na boeking van een reis of afsluiting van een verzekering wordt er een factuur opgestuurd. Reisboekingen kunnen ook per creditcard worden betaald, maar daarvoor moet zeer omslachtig een fotokopie van voor- en achterzijde van de creditcard worden doorgefaxt.

ARKE REIZEN
Deze bekende reisorganisatie maakt weinig klaar op Internet. Waarom kunnen noch de reisbrochures, noch de reisvideobanden online worden besteld? Waarom kan Arke niet volledig instaan voor de juistheid van de geboden landeninformatie? Lichtpuntjes zijn de e-mail service en de aanklikbare aanbiedingen in een actuele tickertape.

EUROPEAN TRAVEL NETWORK
Dit reisnetwerk van de omstreden Nederlandse budget reisgoeroe Ad Latjes was in mei 1995 al op Internet en won een prijs van de EC voor beste Europese reissite. Vorig jaar begon Latjes met online boekingen en verschillende shops, waaronder een Online Car Rental Reservation System en de unieke '1-book bookshop'. Het enige verkrijgbare boek 'Why not fly cheaper?' is ook nog eens uitverkocht. De ETN-site is een soort portal geworden, waarop online vluchten, reizen en hotels kunnen worden gereserveerd. Uniek door samenwerkingsverbanden, maar schreeuwerig en lelijk in uitvoering.

JAN DOETS AMERICA TOURS
Op de site van deze Amerika-specialist staat wat informatie en kunnen brochures worden besteld. De Ticketlijn geeft stuntprijzen van verschillende vliegmaatschappijen en de collectie links is armzalig. Via een mailinglist worden actuele aanbiedingen doorgegeven.

HET REISBUREAU
Ondanks de protserige naam en een slechte vormgeving heeft deze site toch nog iets te bieden. Het Reisbureau is agent bij grote reisorganisaties als Arke en Holland International, zodat reizen uit hun brochures online kunnen worden gereserveerd. Na aanbetaling en het maken van een reservering, stuurt Het Reisbureau per e-mail, fax of post een factuur. Als die betaald is, worden twee weken voor vertrek de reispapieren opgestuurd. Via 'Persoonlijk Advies' kan met een e-mailformulier een vraag aan een van de reisadviseurs worden gesteld. Omdat er foto's van hen bij staan, kunnen zij worden geselecteerd op uiterlijk.

MADURO TRAVEL
Dit is zonder meer de oudste reisorganisatie op Internet: de holding waartoe Maduro Travel behoorde, startte in januari 1837 op Curaçao een handelskantoor en scheepvaartagentschap. Helaas is de website evenmin erg modern. Er staat wat informatie op en er kunnen brochures worden besteld, maar alles ziet er wat goedkoop uit. Aandoenlijk amateuristisch is de afdeling Trouwen, met romantische reizen naar het Caribisch gebied.

REIZEN.NET
Dit initiatief van KPN Telecom geeft inzage in het reisaanbod van verschillende touroperators en heeft enkele bijzondere voordelen. Zo kunnen er video's worden bekeken van vakantiebestemmingen, maar meest opmerkelijk is de mogelijkheid om tijdens kantooruren en op zaterdag live te chatten met een touroperator, die met een Realplayer ook zichtbaar is. Zo komt deze website erg dicht in de buurt van een virtueel reisbureau. De afhandeling van boekingen kan echter nog niet online. Daarvoor moet eerst een factuur worden betaald die per post wordt opgestuurd. Het reisaanbod is gering.

TRAVELNET PLUS DEMOSITE
Dit is de demoversie van Travelnet Plus, dat een belangrijke site binnen de reisbranche moet worden. Op basis van informatie van de klant kunnen reisbureaus in dit besloten netwerk kijken in de computers van touroperators.

 

RETAIL.

BULL&#39
Dit bedrijf uit Kaatsheuvel heeft zo'n 2500 titels online en bijna 30.000 titels in het assortiment en is volgens eigen zeggen een van de grootste leveranciers van cd-roms in Nederland. De afdelingen cd, dvd en gift zijn minder goed gevuld. Kopers worden gestimuleerd om zelf hun mening te geven over de producten, omdat het schijnbaar teveel moeite is om zelf aanvullende informatie te geven. Een nieuwsbrief en Bull's Eye Membership zijn prima publiekstrekkers. Betalen kan met bijgeleverde acceptgirokaart.

COMPUTER CENTER
TeleCD heeft naast een cd-, cd-rom-, classic-, video-, software- en sinds kort een boekencenter ook een computerwinkel, die de originele naam Computer Center draagt. Ruim 25.000 artikelen worden hier aangeboden zonder enige extra informatie of afbeeldingen. TeleCD verwijst hiervoor naar de sites van de distributeurs, maar is dat niet een taak voor de retailer? Mensen die blind weten wat ze willen hebben, komen hier redelijk en goedkoop aan hun trekken. Hardware kan alleen worden betaald met een overboeking of door het faxen van een eenmalige machtiging.

DEWINKEL.NL
Dit is de Bristol onder de e-shops. Het openingsplaatje is dan ook even lelijk als het Bristol-logo. Op de homepage staan artikelen als een stuurklem, stereo, gazonmaaier en de Japan Tarzan vibrator plompverloren naast elkaar afgebeeld met rode prijskaartjes eraan. DeWinkel adverteert met goedkope producten en doet weinig aan esthetiek of techniek. Onlangs zijn de rubrieken erotische artikelen, vijverartikelen en pc-software toegevoegd. Bestellingen zijn binnen twee werkdagen in huis en kunnen uitsluitend onder rembours worden betaald.

KORTINGCLUB
Heette aanvankelijk Kortingnet. Toen Hans van Heertum met deze koopjessite begon, besloot hij om zelf de lay-out te verzorgen. Die beroerde vormgeving is inmiddels gelukkig vervangen door een gerubriceerde database. Leden van de Kortingclub mogen gebruikmaken van een attenderingssysteem per e-mail, kunnen rubrieksadvertenties plaatsen en online bijbestellen met de geboden kortingen. Leuk om de lange lijst producten te bekijken, waarin 'arbo-advies' boven 'asperges-geschild' staan, maar wat moet iemand hiermee.

PEGASUS SOFTWARE CENTER
Zou dit postorderbedrijf uit Heeze zijn genoemd naar het gevleugelde paard der dichters of naar het indertijd populaire C64-spelletje? Waarschijnlijk het laatste, want in de online shop zijn uitsluitend software en computerboeken verkrijgbaar. Leden ontvangen 5 tot 10 procent korting op alle artikelen en kunnen kleinere bestellingen op rekening doen. Overige betalingswijzen: door vooruitbetaling of onder rembours.

PRINTS & PROMO&#39
Hier kunnen online relatiegeschenken worden besteld, zoals muismatten, eventueel voorzien van het eigen logo. De artikelen kunnen via een zeer trage zoekmachine worden gezocht en besteld. Smakeloos vormgegeven..

THEE ETC.
Afschuwelijke naam, maar snelle site met eigen nieuwsbrief en veel informatie. Noemt zich de 'eerste Nederlandse Internet theespecialist' en verkoopt ruim 130 soorten thee, kruiden, accessoires en cadeaupakketten. Speciale gadgets zijn de 'thee-abonnementen', waarbij maandelijks een portie thee wordt opgestuurd, en de bonussen die de klant kan verdienen bij een bestelling bij CDNow, Internet Bookshop en een lokale boekhandel.

THE HOME OF GOLF
In toepasselijk groen prijst deze online golfshop een enorme collectie aan. Naast 'woods', 'irons', 'putters', 'bags' en uiteraard 'balls', zijn hier petjes en schoeisel te krijgen. Alles wordt op merknaam gepresenteerd. Vaste klanten die veel besteden, krijgen kortingen tot 10 procent en betalen kan met creditcard of onder rembours.

 
DE INTERNET MOVIE DATABASE
Deze site uit de stal van Amazon.com is de beste bron van filmnieuws op het web. Een zonder opsmuk opgebouwde site met informatie over meer dan 170.000 films. Net als bij de online boekhandel is er ruimte voor reviews van bezoekers, en geregistreerde gebruikers kunnen meedoen aan een publieksrating van de besproken films. Verder bevat de site een leuke glossary, actueel filmnieuws en er kunnen films en video's worden aangeschaft via Amazon.

RECLAMEBUREAU FLINT
Ze willen met deze trage site waarschijnlijk een Gouden Stropdas winnen. Wat kan creativiteit soms toch vermoeiend werken. Het 'bureau met een scherpe neus voor trends' heeft een lachwekkende groep klanten en lijkt minder geschikt voor het nieuwe medium.

NET COMMUNICATIONS
Dit Amsterdamse bedrijf ontwikkelde het online reserveringssysteem van Cirque du Soleil, de digitale afwerking van Ben-abonnementen en de uitwerking van horloge e-shop Conversewatch.com. Is eigenlijk Internet-provider, maar houdt zich eveneens bezig met webdesign, database applicaties, hosting, e-commerce en consultancy. De eigen site is snel, simpel, doeltreffend en duidelijk.

 

EMAIL RESPONSE METER

Een e-mail optie op de website kan een extra mogelijkheid betekenen om met klant en prospect te communiceren. Maar dan moeten ze wel antwoord op hun mailtjes krijgen. Hoe is het eigenlijk gesteld met de e-mail reactiesnelheid in het Nederlands bedrijfsleven? NetBeheer BV zond een mailtje naar de websites van tien bedrijven met het verzoek zo snel mogelijk een antwoord te retourneren. Hieronder het resultaat.

JOHO REISWINKEL
Deze site van The Joho Company is naast een grote verzameling reislinks een online boekwinkel met reisgidsen, landkaarten, routekaarten en accessoires. De collectie is redelijk groot en bevat naast populaire reisgidsen en -video's van Lonely Planet onder meer een ruime sortering klamboes. Particulieren kunnen betalen per machtiging, terwijl bedrijven per factuur mogen afrekenen. Een dikke voldoende voor initiatief en uitwerking, alleen weinig informatie of plaatjes van de producten.

ONLINE COMPUTER SHOP
Nieuwe online computershop voor particulieren en bedrijven, die zich eerst moeten laten registreren om iets te kunnen kopen. Voor productinformatie kan in een aparte database worden gezocht naar sites van leveranciers. Het assortiment is zonder meer treurig te noemen. De software-afdeling bevat bijvoorbeeld slechts een tiental Microsoft-licenties. Armoedig, vaag en soms onbereikbaar.

KADOSHOP TJONGE JONGE
Op de markt in Wageningen verkochten Ruben en Wolga van Leeuwen sieraden en hobbymaterialen. Totdat zij de wegkwijnende kadoshop Tjonge Jonge overnamen, en dit winkeltje uitgroeide tot een trendy zaak met een eigen e-shop. Deze is onderverdeeld in rubrieken als houten speelgoed, kinderboeken en kraamcadeaus. Het werkt allemaal goed, hoewel de pop-upschermen storend zijn. In de regio Ede/Wageningen worden bestellingen gratis bezorgd, daarbuiten wordt tien gulden in rekening gebracht. Afrekenen kan bij ontvangst van de bestelling.

NECKERMANN REIZEN
Deze website is een lijk in de kast van 'de snelst groeiende reisorganisator van Nederland'. Wat is hier aan de hand? De navigatie is al niet te best, maar alle belangrijke informatie is verdwenen. Bovendien lijkt deze site minstens een jaar niet te zijn bijgehouden, en dat is slordig en stom. Ongelooflijk dat zo'n groot bedrijf het er zo bij laat zitten.

Deel dit bericht

2 Reacties

richard hijdra

het adres van Prints&Promos werkt (al) niet meer (www.prints-promos.nl/shop.html)

kees vogelesang

Het idee van een review is interessant en zeker de moeite waard. Wat jammer is, is dat ik deze reviews al een keer ben tegengekomen. Wie het origineel heeft gemaakt is mij dus onbekend.Ten tweede is het scrollen niet echt uitnodigend. Wanneer je op rubriek kunt zoeken en dan een review leest is dit efficienter. Technologisch niet echt een verschrikkelijke klus.Tenslotte zou het aanbevelenswaardig zijn om mbv een soort checklist exact aan te geven welke waardering een site per onderdeel krijgt. Op basis daarvan kan dan ook een (redelijk) objectieve beoordeling volgen. Ik zie uit naar de volgende reviews.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond