Deel dit artikel
-

Roccade: Visie voor online overheid ontbreekt

De centrale overheid etaleert een visie op e-government in haar beleidsnota's, maar is nog niet in staat om tot concrete toepassingen te komen. Tot die conclusie komt Roccade Public. Dit bedrijf deed onderzoek (pdf-file) onder overheidsmanagers. Een duidelijke implementatie-visie ontbreekt volgens driekwart van de respondenten.

Die conclusies zijn overigens wel koren op de molen van de opdrachtgever: Roccade Public, onderdeel van Pink Roccade, is ICT-dienstverlener voor de centrale overheid. Het onderzoek is uitgevoerd door Giarte Research. Ministeries, onderwijsinstellingen, regionale overheden zijn bij het onderzoek betrokken, gemeenten niet.

Uit de resultaten komt naar voren dat de één loket-gedachte voorlopig niet gerealiseerd zal worden. De dienstverlening aan burgers vormt, zo blijkt, nog niet het belangrijkste uitgangspunt voor vernieuwende ICT-toepassingen. Bovenaan de prioriteitenlijst staat het verbeteren van de interne efficiency met intranet

Daarna zal er volgens de respondenten vooral gewerkt worden aan de online koppelingen tussen de verschillende overheden, pas daarna komt de dienstverlening voor de burger in zicht. Het koppelen van – vaak verouderde – backoffice systemen is de belangrijkste stap om te nemen.

Overheidsorganisaties kampen met problemen zoals gebrek aan budget en mensen, zeggen de overheidsmensen zelf. Overheden maken gebruik van een groot aantal applicaties waardoor ICT in een open en geïntegreerde internet-omgeving lastig te managen is. De diversiteit aan systemen vormt een obstakel voor een gestandaardiseerde, geautomatiseerde en gekoppelde werking. E-government lijkt op dit moment nog verder weg dan wenselijk, aldus het onderzoek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond