Deel dit artikel
-

Rocket Internet in nieuw investeringsfonds van 420 miljoen euro

Rocket Internet richt met institutionele beleggers een nieuw fonds op, Rocket Internet Capital Partners Fund, waarmee het 420 miljoen kan beleggen in zijn eigen bestaande en nieuwe initiatieven.

Zelf participeert het beursgenoteerde bedrijf Rocket Internet voor 50 miljoen euro in het nieuwe fonds, dat een looptijd heeft van negen jaar. Pensioenfondsen, verzekeraars, vermogensbeheerders en familiefondsen zoeken volgens Rocket naar alternatieve beleggingsobjecten en zitten typisch voor langere in een investering. Zij leggen de overige 370 miljoen in.

Het fonds moet groeien tot 500 miljoen euro. Voor iedere euro die bedrijvenbouwer Rocket Internet investeert, moet het fonds er vier bijleggen. De limiet is tien procent van de omvang van het fonds, zo valt in de presentatie te lezen (PDF).

Binnen deze nieuwe constellatie hebben portfoliobedrijven van Rocket Internet beschikking over in totaal 2,1 miljard euro groeikapitaal.

Met het Capital Partners Fund trekt Rocket Internet meer controle naar zich toe over de financiering van zijn startups en groeiers. Tot op heden is het afhankelijk geweest van veel individuele mee-investeerders bij het sluiten van nieuwe financieringsronden. Nu wordt dat aantal aanzienlijk teruggedrongen, wat de snelheid van handelen aanzienlijk moet verhogen.

CEO Oliver Samwer zegt dat aandeelhouders van Rocket hun aandeel niet zien verwateren met deze nieuwe constructie omdat hij geen nieuwe aandelen uitgeeft, maar enkel de co-investors op een andere manier aansluit. Niettemin zullen houders van het aandeel Rocket Internet kritisch naar het resultaat van hun investering kijken. Afgelopen week zagen zij het aandeel het laagste peil ooit bereiken sinds het bedrijf in Frankfurt aan de beurs staat. Het aandeel stond gisteren aan het einde van de handelsdag anderhalf procent hoger.

Foto: Steve Jurveston (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond