Deel dit artikel
-

Rockstart zoekt slimste starters ‘Smart Energy’

De Nederlandse tak van Rockstart lanceert met een aantal grote namen een Energy Startup Accelerator. Ze zoeken het beste, innovatiefste idee voor de energiesector, een branche die qua ontwikkeling lijkt op de internetwereld.

Een slimme meter, een nieuw idee over (de)centraal energie opwekken of distribueren of misschien zelfs wel een manier om heel Nederland in een klap aan groene energie te helpen. Naar dat soort grootse, bijzondere ideeën gaat Rockstart vanaf volgende op zoek.

Rockstart is een internationaal gerichte accelerator voor online diensten, software en internetbedrijven. Ondernemers met een idee worden, na een strenge selectie aan de deur, geholpen om in honderd dagen van idee naar product te gaan. Dat gebeurt eigenlijk alleen met het oog op de internetindustrie, maar de energiesector is internationaal zo sterk in ontwikkeling dan Rockstart Nederland voor het eerst een verticale (sectorgerichte) benadering kiest.

“Het soort inzendingen wordt ook voor ons een verrassing”, zegt een van de projectleiders Yme Bosma. “Smart energy is een breed begrip. Je kunt denken aan ideeën om slimmer met de energienetwerken om te gaan, maar net zo goed aan koppelingen van energiesystemen met internet.”

De kans dat een uitvinding daadwerkelijk door de energiemarkt wordt opgepakt is reeël. De Smart Energy Accelerator wordt namelijk gesteund door een paar van Nederlands grootste partijen uit de sector: netwerkbedrijf Alliander en NUON. Daarnaast doet het investeringsfonds van de Gemeente Amsterdam mee, Accenture, Stichting Doen en een aantal private investeerders.

Het Smart Energy Accelerator programma van honderd dagen wordt vormgegeven in samenwerking met een internationale mentorgroep van ondernemers en specialisten. In ruil voor maximaal acht procent van de aandelen ontvangen de geselecteerde startups een investering van twintigduizend euro en een investering in natura ter waarde van ongeveer 45.000 euro. (kantoorruimte, faciliteiten, ondersteuning van de mentoren). Op de honderdste dag presenteren ze hun eindresultaat op de zogeheten ‘Demo Day’, een gelegenheid waar een grote groep investeerders en media aanwezig is.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond