Deel dit artikel
-

Roep om verbod op Wiki-wapens

De Amerikaanse politicus Steve Israel wil het Amerikaanse verbod op plastic wapens verlengen nu die steeds vaker uit een 3D-printer rollen. En 3D-printerfabrikant MakerBot heeft sjablonen voor onderdelen van het semiautomatisch aanvalswapen AR-15 van de site gehaald na het recente schietincident met Adam Lanza.

Wiki-weapons, zo worden ze in de volksmond al genoemd. Kleine pistooltjes vervaardigd uit plastic. De naam is verzonnen door de 24-jarige rechtenstudent Cody Wilson uit Texas. Die wil aantonen dat de huidige wapenwetgeving niet is opgewassen tegen de nieuwste technieken.

Toegegeven: complete werkende wapens rollen nu nog niet uit de printer, al was het maar omdat het gros van de 3D-printers vaak maar één type kunststof kan verwerken. Maar onderdelen kunnen wel worden vervaardigd en vervolgens geassembleerd. Dat heeft onder het nieuwe bedrijf Defense Distributed van Wilson gedaan, dat eigenlijk nog dit jaar had willen beginnen met het printen van de eerste echte vuurwapens via een 3D-printer. De vergunning is er tot nu toe niet gekomen.

In een video van Defense Distributed (zie hieronder) wordt ook daadwerkelijk geschoten met het wapen, hoewel het na zes schoten uit elkaar viel. Meest verontrustend: voor het wapen werden niet eens bijzondere 3D-printers gebruikt.

De discussie over wapens uit 3D-printers dook dit jaar al eerder op. Onder meer toen een Amerikaanse hobbyist zijn 3D-printer gebruikte om een aanvalswapen van Colt te bouwen. Hij drukte alleen het onderstel af, maar zelfgeprinte wapens liggen binnen handbereik. Een andere Amerikaan downloadde recentelijk de blauwdrukken van het semiautomatische AR-15.

Van alle kanten komt nu verzet tegen dit soort ontwikkelingen. Defense Distributed probeerde geld in te zamelen via de crowdfundingwebsite Indiegogo, maar daar heeft dat platform een stokje voor gestoken.

Democraat Steve Israel wil nu de huidige wetgeving herzien, omdat hij bang is dat plastic wapens niet door detectiepoortjes worden herkend. Er bestaat een verbod op plastic pistolen dat volgend jaar verjaart, maar dat verbiedt niet het printen van wapens. “Werkende pistolen uit printers, dat was nog Star Trek-fantasie enkele jaren geleden, nu is het realiteit.”

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond