Deel dit artikel
-

Het rommelt weer bij Yahoo

Een jaar lang ging het goed bij Yahoo. Alles wat CEO Marissa Mayer aanraakte leek te lukken. Maar het nieuwe jaar is al meteen begonnen met twee ontslagen, onder wie haar rechterhand Henrique De Castro.

Op 28 januari maakt Yahoo zijn resultaten over 2013 bekend, maar analisten verwachten slecht nieuws. Het is geen toeval dat Mayer haar belangrijkste luitenant aan de kant zet kort voor de publicatie van de kwartaalcijfers. Het is ook nog eens een behoorlijk duur ontslag. Hij krijgt een gouden parachute van 109 miljoen dollar mee. En dat voor amper vijftien maanden werk.

Vorig jaar gingen er al geruchten dat De Castro en Mayer niet met elkaar konden opschieten. De Castro (ex-McKinsey) moest advertentiegeld binnenslepen, maar zou moeite hebben om een team op te zetten. Yahoo is zijn positie op de thuismarkt als tweede online advertentieverkoper inmiddels kwijtgeraakt aan Facebook.

De eerste tekenen dat het niet goed ging, was bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De omzet was toen vijf procent minder dan het jaar ervoor. De nettowinst was een magere 297 miljoen dollar versus 3,16 miljard een jaar eerder, overigens louter dankzij de verkoop van aandelen Alibaba. De advertentieomzet ging het in het derde kwartaal echter van 452 miljoen dollar in 2012 naar 421 miljoen dollar. Analisten denken dat de omzet over heel 2013 één procent zal dalen, en dit jaar drie procent zal groeien. Echter, op de Amerikaanse digitale advertentiemarkt zal het aandeel van Yahoo naar verwachting vijf procent dalen, terwijl Google en Facebook blijven groeien.

Mayer kocht Tumblr in een poging om van Yahoo een mobiel platform te maken, maar dat lijkt (nog) niet gelukt. De hernieuwde maildienst viel niet in goede aarde. De reclamewereld ziet naar eigen zeggen niet duidelijk wat de productstrategie is.

Mayer heeft nog geen opvolger benoemd. Mogelijk legt ze de verantwoording bij het bestaande management neer.

Vorige week werd ook bekend dat hoofdredacteur Jai Singh bij Yahoo opstapt. Die kwam van The Huffington Post. De reden van zijn vertrek is niet duidelijk.

Deel dit bericht

1 Reactie

Leonard Wolters

Jeetje. 109 miljoen terwijl je (bewezen) slecht werk levert. Ongelovelijk dat zoiets nog kan. Zou het als aandeelhouder niet pikken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond